Gazdaság

2010.12.29. 18:15

Nem épít le az Elcoteq

Kevesebb a munkamegrendelés, ezért a korábbi tapasztalatok alapján elbocsátásoktól tartanak a pécsi Elcoteq dolgozói. A vezetők szerint nincs ok aggodalomra.

M.B.E.

Az Elcoteq dolgozói körében körülbelül egy hónapja az a hír járja, hogy 2011 elején 800-1000 fővel csökkenteni fogják a cég állományát – tudtuk meg az alkalmazottaktól. A félelem oka az, hogy visszaesés van a termelésben, ami a korábbiakban rendre azzal járt, hogy a vállalkozás összébb húzta a nadrágszíjat, és az egykori hétezer fős társaság napjainkra ily módon a felére zsugorodott.

Többen tudni vélik azt is, hogy a szórakoztató termékek gyártását érinti elsősorban a leépítés.

Krippl Zoltán, a cég kommunikációs igazgatója viszont megkeresésünkre egyértelműen cáfolta a hírt. Kiemelte, a csoportos létszámleépítést 46 nappal korábban, a neveket felsorolva be kell jelenteni a Munkaügyi Központnak, márpedig ilyen lista egyáltalán nem készült, és nem tud róla, hogy terveznének effélét megalkotni a következő hetekben. Sőt, arról sincs szó, hogy a kölcsönzött foglalkoztatottaknál a megszokott havi ingadozást – ami 50-150 fő – meghaladnák.

Ez az állomány ugyan a jelenlegi 3470 fős összlétszámnak a harmadát jelenti, de egyenletesen szétosztva minden területen, így nem lenne célszerű és gazdaságos sokkal képzettebb és jobban fizetett saját erővel kiváltani őket. Nem tervezik komplett munkaterület leállítását sem, egyébként nincs is olyan termékcsoport, amelyiken egyszerre 800-an tevékenykednének.

Ugyanakkor tudni kell, hogy az Elcoteqnél gyakoriak az „idénymunkák”, például a karácsonyt megelőző időszakban nagyobb megrendelést kaptak szórakoztató elektronikai termékekből. A vállalást teljesítették, ez a részleg méretében kétharmadára csökken, a többieket máshová szétosztják. Efféle belső mozgás, átcsoportosítás rendszeres a cégen belül, és az új munka nem mindig tetszik az érintetteknek.

Megyeszerte nyugalom

Az elmúlt egy hónapban nem volt Baranyában csoportos elbocsátás, és most sincs ilyen ügy folyamatban – tudtuk meg Stemler Beátától, a Dél-dunántúli Munkaügyi Központ Pécsi Kirendeltségének és Szolgáltató Központjának vezetőjétől. Ez azért is örvendetes, mert szezonálisan kifejezetten rossz időszaknak számít ilyen szempontból a tapasztalatok szerint az esztendő vége. Utoljára egyébként a megyében októberben volt bejelentett csoportos létszámelbocsátás.

Munka Komáromban

Kevesen tudják, hogy az Elcoteqnek a pécsi bázis mellett Komáromban is működik egy fióktelepe – a hely most van bejegyzés alatt –, ahová 400-an járnak a Dél-Dunántúlról dolgozni. Egy másik cégnek gyártanak itt termékeket, és ez a lehetőség főként a fiatalok, egyedülállók körében népszerű, mivel négy nap munkát négy nap itthonlét követ, és a kiszállás során minimálisak az ellátási költségek, ugyanakkor emelt fizetést kapnak az utazók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!