Gazdaság

2014.04.16. 16:21

Kártevők hada a földeken, kertekben, gyümölcsösökben

Idén sokkal nagyobb feladatot és több kiadást is jelent a hatékony védekezés a gazdák számára.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

Hetekkel korábban virágzik a repce a régió megyéiben. Az enyhe tél és a hirtelen jött tavaszi meleg miatt a napokban megjelentek a sárga virágok és velük együtt a kártevők is. A gazdák már tisztában vannak vele, hogy az enyhe téli időjárás miatt a kártevők ellen várhatóan a szokásosnál intenzívebb védekezésre lesz szükség. A gazdálkodóknak ugyanis számolniuk kell a különböző kórokozók, kártevők – rovarok, gombás fertőzések – szokásosnál erőteljesebb megjelenésével.

A repce mellett az őszi vetésű gabonafélék is szépen mutatkoznak már. Az árpa és a búza esetében ugyancsak az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy az áttelelt károkozókra időben felfigyeljenek a termelők, és hatékonyan tudjanak védekezni. Ugyanakkor, mivel ez a teendő most konkrétan egybeesik a repcevirágzással, illetőleg számos gyümölcsfa virágzásával, nem mindegy, hogy mivel védekeznek. Hiszen az ugyancsak két-három héttel korábban beinduló méhek védelme is kiemelt szempont a munka során.

Az enyhe időjárás kedvezett egy másik nagy mezőgazdasági ellenség, a kószapocok áttelelésének is. A veszély nagyságáról sokat elárul, hogy egy zavartalan pocokpár egy év alatt akár kétezres populációt is produkálhat. Gyakran felbukkan a szőlőben és a gyümölcsösben – a növények törzsét ék alakban körberágva okoz nagy kárt –, de mivel a pocok mindenevő állat, gyakorlatilag minden növényi kultúrára, így a szántóföldi növényekre is veszélyes. Kémiai megoldás hiányában hatékony védekezési lehetőség a fák és szőlőtőkék körüli, 10–15 cm mélységű talajművelés, mellyel megakadályozhatjuk a kószapocok akadálytalan járatkészítését. Védekezési forma lehet még ellenük a csalétkes irtószerek kirakása, vagy T alakú ülőfák kihelyezése a pockok természetes ellenségei, a baglyok, ölyvek számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!