Gazdaság

2014.12.15. 17:11

Csak a gyógyvíz segíthet

Előrébb lépne Harkány, s ehhez összefogás is formálódik: a fürdő, a kórház és az önkormányzat vezetése is egy irányba tart. Ez azonban fejlesztési források nélkül nem sokat ér, a lemaradás ugyanakkor nagy.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Milyen okok miatt maradhattak le a versenyben?

* A Bédy István volt polgármester által vezetett harkányi önkormányzat és a korábbi résztulajdonos Baranya Megyei Önkormányzat sok esetben nem jutott közös nevezőre
* A harkányi önkormányzat a fürdő nyereségéből csoportosított át pénzt a működésre
* Az utazási szokások megváltozása miatt elmaradtak a német vendégek
* Az új és újabb, jól felszerelt magyarországi fürdők és wellness-szállodák túlzottan erős konkurenciát jelentettek
* Baranya megközelíthetősége 2010-ig sokkal rosszabb volt a mainál
* Más nagy hazai fürdőkkel ellentétben az elmúlt tíz-tizenkét évben Harkányban elmaradtak a fejlesztések
* A baranyaiak már nem Harkányba, hanem az újonnan megnyílt élményfürdőkbe, például Siklósra járnak
* A nagy nyertes uniós pályázataikat a harkányiak nem valósították meg a bevállalt, a szokásosnál magasabb önerőigény miatt

Senki sem tagadta azt a harkányi vezetők közül a sajtóreggelin, hogy nagy lépésekre és fejlesztésekre van szükség. Példa nélküli Harkányban, hogy a fürdő, az önkormányzat és a kórház vezetése közösen szól a nyilvánossághoz és kinyilvánítja, egy irányba tart, közösek a célok.

A Zsigmondy-gyógykórház új szárnyában tavasztól kezdik a költségtérítéses, hotelszolgáltatásokkal kibővített ellátást. Péter Iván igazgató szerint Harkánynak a marketingben is erősítenie kell, ezt tudja, mert korábban, pécsi bőrgyógyászként sem számolt a gyógyvíz pikkelysömör-kezelésben való kiemelkedő eredményességével. Sokat tárgyalnak beutaztatókkal, a fürdőhöz hasonlóan főleg az orosz és a cseh piacot célozzák. A gyógyvíz értékeit az üzleti partnereik ismerik, ugyanakkor jelezték: a város és a fürdő fejlesztését is igényelnék.

Baksai Tamás polgármester közölte: a legfontosabb, hogy a város arculatán javítsanak, s a fürdőt fejlesszék. Reményeik szerint a megyei önkormányzat TOP-pályázataiból kaphatnak forrást a Zsigmondy-sétány 1,2 milliárdos felújítására. Ha további pályázataikat is támogatják, újabb 2,7 milliárdból modern strandmedencévé fejlesztenék a régi kupolás medencét, s egy jelen gyógyászati részleget is felújítanának. Emellett hangsúlyozniuk kell értékeiket, hogy náluk hatalmas gyógymedencék vannak, s a harkányi víz igazolt gyógyhatását.

Hegyi Ákos, a gyógyfürdő új vezérigazgatója is elsősorban a gyógyászati vonalat erősítené, már csak azért is, mert ők ebben egyediek, s mert várhatóan az uniós forrásokból is elsősorban erre, és nem a wellness-szolgáltatásokra lehet majd támogatást szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!