Gazdaság

2015.09.02. 11:56

Csönget a leolvasó, mert más adja majd a gázt

Háztartások ezreinél csöngethet idén ősszel a gázóra-leolvasó. A rendkívüli látogatásra az E.ON kivonulása, az új szolgáltató belépése miatt kerül sor.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Röviden

- január elsejével a Főgáz veszi át az E.ON földgázfogyasztó lakossági ügyfélkörét

- szeptemberben rendkívüli, 37 ezer ügyfelet érintő leolvasásba kezd az E.ON

- a leolvasást nem követi számla

- a leolvasók mindig fényképes igazolvánnyal jönnek, és nem kérnek pénzt

- a szolgáltatóváltás nem jár anyagi teherrel a fogyasztókra nézve

- az esetleges tartozásokat az E.ON fel kell majd megfizetni

- a Főgáz az átvételkor nem szándékozik leolvasni új ügyfelei mérőegységeit

Jövő év január elsejével a Főgáz Zrt. veszi át az E.ON Energiaszolgáltató Kft. földgázfogyasztó ügyfélkörét, a váltás érinti a Dél-Dunántúl, így Baranya megye gázfogyasztóit is. A zavartalan átadás-átvételi folyamat és a pontos elszámolás érdekében az év hátralevő időszakában az E.ON és a MAGÁZ munkatársai rendkívüli gázmérő leolvasás miatt kereshetik fel az ügyfeleket.

A szeptemberben induló rendkívüli leolvasási időszakban elsősorban azokat az ügyfeleit keresi fel a területileg illetékes elosztó társaság, ahol 2015 áprilisa előtt volt az éves szokásos leolvasás. A rendkívüli leolvasást nem követi számla, a célja az, hogy pontosabbá váljon az átadás időpontjában készített elszámolás. Emellett az előre fizetős mérőket is leolvassák és átállítják a szolgáltató munkatársai, igazodva a januári átadás-átvétel feltételeihez.

A rendkívüli leolvasásban érintett mintegy 37 ezer ügyfelet a leolvasás várható hónapját megelőző napokban előzetesen, írásban tájékoztatja a szolgáltató. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a tájékoztató leveleket, mert ezzel nemcsak a váltást segítheti a fogyasztó, de felesleges és elkerülhető adminisztrációtól is mentesülhet a későbbiekben.

A szolgáltatóváltást megelőzően a mérővel rendelkező ügyfeleknek lehetőségük lesz óraállásukat bediktálni a december 1. és 31-e között. Erről a szolgáltató szintén időben tájékoztatni fogja az ügyfeleket.

A szolgáltatóváltás nem érinti az E.ON-csoport árampiaci ügyfeleit – sem a lakosságit, sem a versenypiacit –, illetve nem érinti a gáz versenypiaci ügyfeleit sem, számukra a vállalatcsoport az eddigiek szerint biztosítja a szolgáltatást.

Fényképes igazolvánnyal jönnek

Az ügyfelek biztonsága érdekében, az E.ON fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a rendkívüli leolvasás idején munkatársai minden esetben fényképes igazolvánnyal igazolják magukat, és kizárólag a mérő gyári számát, valamint az aktuális óraállást rögzítik kézi adatrögzítő készülékkel, készpénz-befizetéseket nem kérnek, és nem fogadnak el. Ezt azért fontos minden körülmények között figyelembe venni, mert egy-egy ilyen változást kihasználva rendszeresen megjelennek a lakóközösségekben olyan csalók, akik alkalmi pénzszerzéssel próbálnak visszaélni az érintett közüzemi fogyasztók jóhiszeműségével.

Rendezni kell a számlákat

Mint megtudtuk, alaphelyzetben a szolgáltatóváltás nem jár anyagi teherrel a fogyasztók esetében, a tényleges fogyasztás díját azonban mindenképpen ki kell fizetniük a felhasználóknak. Az ügyfelek akkor is átkerülnek az új szolgáltatóhoz, ha aktuális tartozásuk van, ennek összegét viszont az eddigi szállító, az E.ON felé kell megfizetniük. Ugyanez vonatkozik azokra az ügyfelekre is, akiknek élő részletfizetési megállapodásuk van az E.ON-nal. Ahol a gázszolgáltatás a váltás idején tartozás miatt ki van kapcsolva, ott a visszakapcsolás feltétele, hogy az ügyfél az összes tartozását és a visszakapcsolás díját is megfizesse. Januártól Baranyában is minden számlákkal, elszámolással, reklamációval kapcsolatos ügyet a Főgáz vesz át.

Nem akarják növelni a veszteségeiket

Szakértők szerint az úgynevezett egyetemes szolgáltatási piacról távozó cégek – a német E.ON mellett a francia GDF Suez és az olasz Eni magyarországi leányvállalatai – azért szorgalmazzák a rendkívüli leolvasást, mert az elmúlt években felhalmozott veszteségeik tovább növekedhetnek abban az esetben, ha nem a mérőórák állásának a rögzítése, hanem a felhasználók „bemondása” vagy fogyasztásbecslés alapján számolnak el ügyfeleikkel. Korábban kötelező volt a szolgáltatóváltáskor leolvasni a gázmérőórákat mind az átadó, mind az átvevő cégnek a pontos elszámolás érdekében. Ezúttal a Főgáz nem szándékozik leolvasni mind a 2,5 millió új vevője mérőegységét, s erre egy nem régi jogszabály-módosítás lehetőséget is ad számára.

- szeptemberben rendkívüli, 37 ezer ügyfelet érintő leolvasásba kezd az E.ON

- a leolvasást nem követi számla

- a leolvasók mindig fényképes igazolvánnyal jönnek, és nem kérnek pénzt

- a szolgáltatóváltás nem jár anyagi teherrel a fogyasztókra nézve

- az esetleges tartozásokat az E.ON fel kell majd megfizetni

- a Főgáz az átvételkor nem szándékozik leolvasni új ügyfelei mérőegységeit -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!