Gazdaság

2016.06.03. 18:05

Zsolnay: mi lesz a dolgozókkal?

Lapunk most elsősorban arra kereste a választ, mi történhet a Zsolnay-gyár több mint száznegyven dolgozójával.

Babos Attila

Perek sokaságát kezdeményezték az elmúlt hetekben a pécsi Zsolnay-gyárat érintően, egy részüket a többségi tulajdonos, Bachar Najari, illetve a cég indította, a másik felét a pécsi önkormányzat jegyzi. Az egyik legfrissebb annak a keresetnek a benyújtása volt, amelyről tegnap írtunk, s melyben a kerámiás cég megtámadja azt, ahogyan az Magyar Fejlesztési Bank felmondta 420 milliós hitelét. A lépéssel akár hetekre, talán még tovább elodázhatják a felszámolás elindítását.
Lapunk azonban most elsősorban arra kereste a választ, mi történhet a Zsolnay-gyár több mint száznegyven dolgozójával.

A Ledina átvenné a Zsolnay dolgozóit

Gondoskodni fognak a Zsolnay Zrt. dolgozóiról, az ő jövőbeni sorsuk a legfontosabb, fogalmazott megkeresésünkre dr. Szabó Iván csütörtökön este.
A Zsolnay-ügyben a városvezetés által felkért jogi képviselő tegnapi cikkünkben utalt arra, hogy a bejegyzés alatt álló pécsi önkormányzati cég, a Ledina Kerámia Kft. védőhálót jelent a dolgozók számára, sőt részben emiatt hozták létre. A Ledina kész átvenni a Zsolnay dolgozóit, s biztosítani számukra a folyamatos munkavégzést. Úgy tudjuk, már történtek tárgyalások a termelés szempontjából kulcsfontosságú  emberekkel. Az ő átvételük egyébként önmagában, s akár rövidtávon meg is béníthatná a gyár működését.

Szabó Iván lapunknak azt mondta, ha lesz felszámolás, s nem tudják elérni, hogy a Zsolnay kifizesse a volt dolgozók végkielégítését, a Ledina fogja azt megtenni. Hogy miből? Hiszen a városnak nincs erre címzett forrása. Tartalékból is lehetséges, nevesítve az összeget. Külön erre szóló állami segítséggel is. Nem hivatalos információnk viszont az, hogy a jövőben egy lehetséges szakmai befektetőt vonhatnak be a Ledina Kerámiába, amely – például tagi kölcsönnel – biztosíthatja, hogy az átvett emberek addig is kapnak munkabért, ameddig nem sikerül a Ledinának a megbízások terén is a Zsolnay helyébe lépnie.

Nem megerősített értesülésünk, hogy ez a cég az építőipari West Hungária Bau Kft. lehet, amelyről azt hallani, ők kívánták megvásárolni a Pécs Holding Zsolnay-részvényeit.

S hogy hol termelhetnek majd? A jelenlegi gyárban, arra is jelzálog van bejegyezve ugyanis, s ha tényleg elindítják, a leendő felszámolásban azt is megszerezhetik majd. És ki más venné meg, mint akinek ez érdekében áll: az önkormányzat vagy az új befektető cég.
Kivéve, ha Najariék mégiscsak kifizetik az MFB által felmondott hitelt, vagy elérik, hogy a bíróság kimondja: a kölcsönszerződés felmondása nem volt jogszerű. Persze lesznek újabb esedékes lejáró fizetnivalók is, a múlt év végén a 2015. évi mérleg szerint ugyanis összesen 896 millió forint volt a Zsolnay tartozása.


A márkanév kulcsfontosságú

A Ledina Kerámia megalapításáról a pécsi közgyűlés döntött. Már akkor leírtuk: vélhetően – mint a Tüke Busz vagy Tettye Forrásház esetében – e cég lehet a „jogutód”, az új Zsolnay. A kérdés, sikerül-e megszerezni a Ledina számára a Zsolnay márkanevet, anélkül ugyanis nincs értelme a cégalapításnak. Azt biztos, egy esetleges felszámolás során a márkanév is értékesíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!