Gazdaság

2016.08.05. 14:13

Munkaerőgondban lehet a mohácsi vágóhíd

A képzett munkaerő drámai hiányát mutatja, hogy már nettó 250 ezer forintos ígért fizetések mellett sem lehet akadálytalanul feltölteni a néhány hét múlva induló új mohácsi vágóhidat.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A több mint 20 milliárd forintból megépült hatalmas élelmiszeripari komplexum munkaerő-igénye mintegy 600 fő, de a toborzást végző MCS Vágóhíd Zrt.-től származó információk szerint az utolsó 120–130 ember leszerződtetése komoly akadályokba ütközött.

Annak ellenére, hogy a szeptemberben próbaüzemmel induló vágóhídon messze az iparági átlag feletti – munkaköröktől függően 210–250 ezer forintos – fizetéseket is ígérnek a jelentkezők számára. A zökkenőmentes indulás legnagyobb gátja, hogy míg a Pick bezáró pécsi üzeméből a dolgozók legalább háromnegyede vállalja az ingázást, illetőleg a költözést, addig az ugyancsak utolsó napjait élő szegedi vágóhídról maximum 15–20 dolgozó jelezte, hogy elfogadja a cég ajánlatát.

A potenciális dolgozók viszonyulására – arra, hogy nem kapkodnak a hazai viszonylatban jól fizető állások után – egyértelműen a munkaerőpiac alakulása a magyarázat. Mint a témával részleteiben foglalkozó Népszabadság vizsgálódása kapcsán kiderült, a mohácsi üzem legközelebbi ellenfele az eszéki húsüzem, ami 1500 eurós (465 ezer forintos) fizetéssel csábította a magyar munkaerőt az elmúlt hónapokban. Ennél is többet ígér egy német, osztrák vagy holland munkavállalás a húsiparban jártas szakembereknek, ezekben az országokban ugyanis a 2000 eurós (620 ezer forintos) havi fizetés sem elérhetetlen.

Helyben az előny

Az MCS Vágóhíd Zrt. a mohácsi városi önkormányzattal kötött megállapodása szerint 2017. december 31-ig 300, majd a következő évben további 50 fő helyi dolgozót alkalmaz, és foglalkoztat legalább öt évig. A helyi városvezetés nem bízta a véletlenre a helyi foglalkoztatás elősegítését. Korábban az volt a kitétel, hogy ha ez nem teljesül, a telek vásárlásakor kapott 180 millió forint kedvezményt egy összegben kell visszafizetni. Egy új egyezség szerint a 180 millió forint akkor jár vissza, ha a vállalt 80 százalékánál kevesebb helyi munkaerőt foglalkoztatnak, fizetni arányosan kell az elmaradt dolgozók után. A munkaerőgondok felmerülése kapcsán ugyanakkor kérdés, hogy a hiány változtat-e az arányokon.

Védelem

A rövidesen induló üzem kapacitása átlagosan napi 4000 állat levágását és feldolgozását teszi majd lehetővé egy műszakban. A zárt technológia miatt zaj nem terheli majd a környezetet, a kellemetlen szagoktól pedig a kibocsátási pontokon alkalmazott biofilterek mentesítenek majd. A környezetvédelmi elvárásoknak való megfelelést mi sem jellemzi jobban, mint hogy a napi szinten keletkezett és tisztított 1500 köbméternyi szennyvíz a kémiai és biológiai kezelés után a Dunába is engedhető lesz. Az üzem környezetbe való beilleszkedését segíti a közlekedési útvonalak kialakítása – a közúti megközelítés az 56-os út felől lesz, építenek bicikliutat is – illetőleg az üzemterületet duplasoros fakoszorú övezi majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!