Gazdaság

2009.08.29. 21:05

Iparűzési adó: csökkentek az önkormányzatok bevételei

Tíz-tizenöt százalékkal csökkent a baranyai városok bevétele az iparűzési adókból az első félévben. A következő befizetésnél még nagyobb lehet az esés, ami akár egész költségvetéseket is felboríthat.

K. F. (Dunántúli Napló)

A prognózisok szerint a hazai gazdaság válsága igazából a következő adóbefizetéseknél fogja meglegyinteni az önkormányzatokat. Jóval kevesebbet fognak befizetni a vártnál, bár akad, ahol már az első félévi iparűzésiadó-bevételek látványosan csökkentek.

Komlón a tavalyi 185 millió helyett az idén csak 132 milliót fizettek be a cégek az első hat hónapra. A csődbe ment, a túlélést kereső és ezért csak tessék-lássék foglalkoztató cégek megingatják a helyi költségvetéseket, s a bevételhiány az önkormányzati szférában érvágást fog okozni.

Dr. Milter Anna, Pécs város adóügyi osztályvezetője a szeptemberi befizetésektől tart, hiszen egyre több nagy cég kér fizetési könnyítést, méltányosságot. Ráadásul a helyzetet elemezve kiderült, hogy a megyeszékhely top 100 adófizetője közül 35 gondokkal küzd. Így, bár eddig nem volt feltűnő mértékű a visszaesés, meglehetősen bizonytalan a jövő. Ráadásul néhány százaléknyi kiesés is sok, hiszen Pécs iparűzési- adó-bevétele tavaly 7,2 milliárd forint körüli volt, az idei első félévben 3,3 milliárd. Már ez is mutat valamit.

A költségvetés tervei így könnyen felborulnak, s a hiányt nincs miből pótolni. Ráadásul mivel jövőre lesz igazán gond – az idei bevételeik után fizetik a cégek majd az adót –, a sokak által előrevetített 10–15 százalékos bevételkiesés Pécs számára már milliárdos tételt jelent.

Páva Zoltán komlói polgármester szerint a jövő év lesz igazán húzós, ráadásul a helyi bevételek várható megcsappanását nincs mivel pótolni. Következtetésképpen éppen az a pénz hiányzik majd a városi kasszából, amelyeket pályázatoknál mint „önerőt” felmutattak, azaz a reméltnél kevesebb járda- és útfelújítás, egyéb beruházás valósulhat meg, az álmokat vissza kell fogniuk

Hárs József: A helyi adókra eddig tervezni lehetett

Hasonlóan látja a helyzetet Hárs József, Bóly polgármestere, aki a város eddigi pénzügyi működési rendjének felrobbanásától tart, s ezért az iparűzési adó kérdését a jövő heti testületi ülés elé fogja tárni. Miről is van szó? Hárs szerint a helyi adókra pontosan tudtak tervezni, pontosan érkeztek, így ehhez igazíthatták az önkormányzat működését, a beruházások szerződéseit, a kivitelezések megkezdéseit, a kiadásokat. A banki hitel, előleg kérdéseit, technikáit a város eddig nem ismerte. Most viszont már úgy tűnik, hogy lesz olyan befizető, aki túlfizetett, s ezért abból is visszakér, amit eddig adott.

Bóly évi 200 milliós iparűzési adóval számolhatott, Hárs szerint ez minimum 30 millióval lesz az idén kevesebb. Ráadásul jövőre nem maguk fogják az adót beszedni, hanem államilag gyűjtik (APEH), és visszaosztják majd. De mikor és mennyit? Hárs szerint félő, hogy az állami megvonásokat – egy pénteki bejelentés szerint 120 milliárddal kapna jövőre kevesebbet az önkormányzati szféra – ebből fogja a kormányzat lecsípni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!