Gazdaság

2007.09.03. 17:00

Újraindulhat a mecseki uránbányászat

A Mecsekben kutatásokat végző ausztrál cég képviselői szerint néhány év múlva akár újra is indulhat az uránbányászat Baranyában.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Mivel az elmúlt években egyre drágább lett a világpiacon az urán, ismét nyereségesen lenne kitermelhető a mecseki termelés. Egyes hírforrások szerint, akár már 2010-ben megnyílhat az első bánya.

Reménykeltő Barabás András, az ausztrál tulajdonú WildHorse Energy Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának véleménye, amit a témában tartott budapesti tanácskozás szünetében fogalmazott meg. A cég eddigi felmérései alapján a térségben van akkora uránvagyon, amelyet korszerű technológiával gazdaságosan ki lehetne termelni. Barabás leszögezte: az uránbányászatban a mélyművelés mellett már új eljárás is alkalmazható. Ennek lényege, hogy a talaj mélyebb rétegeibe fúrólyukakon keresztül speciális vegyületet juttatnak, amely az ércből kioldja az uránt, s azt a felszínre hozzák.

Az ausztrál érdekeltségű cég négy területen, Pécs, Dinnyeberki, Bátaszék és Máriakéménd környékén kapott uránkutatási engedélyt a Pécsi Bányakapitányságtól. A WildHorse idén júniusban repülőgépről geofizikai méréseket végzett, és jelenleg a bátaszéki és máriakéméndi terület kutatófúrásait készíti elő. Arra a kérdésre, reálisnak tartja-e az uránbányászat újraindítását annak tükrében, hogy korábban több pécsi politikus is aggályait fogalmazta meg ezzel kapcsolatban, Barabás azt mondta: nincs mitől félni, a termelés a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával folyna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!