Figyelmeztetés!

2022.07.13. 09:25

Brutális forróság csap le az országra, a júniusi hőség csak a bemelegítés volt

Ha a június forrónak tűnt, akkor a hét közepén kezdődő hőséghullámban megtapasztalhatjuk, hogy ez csak a kezdet volt! Aki teheti, költözzön vízpartra!

Brutális kánikula követi a július eleji átmeneti enyhülést. A koponyeg.hu időjárási portál szerint kedden még kitart a kellemes idő, de szerdától erős felmelegedés és tűző napsütés várható. 

A hét közepén még „csak” 30 fok lesz a legmagasabb napi hőmérséklet, ami megfelel egy szokásos szép nyári napnak, de csütörtöktől tovább melegszik a levegő és hétvégén már 36-37 fok is lesz.

Mint ahogy arról a Ripost már korábban beszámolt, ezt jelezte egyébként előre Dávid Mihály nyíregyházi mérnök tömegvonzás alapú időjárási naptára is, ami július második felére brutális hőséget és szárazságot helyezett kilátásba, amikor napközben a hőmérő higanyszála a 40 fokot is elérheti, és éjszaka sem hűl le a levegő 20 fok alá. Sőt, a koponyeg.hu szerint lesznek olyan napok a következő két hétben, amikor 22 foknál nem lesz hűvösebb éjszaka sem.

A nagy hőség megterheli a szervezetet, különösen a szív- és érrendszeri betegeknek kell nagyon vigyázniuk. Sajnos a mind melegebb nyár immár tendencia: mint az az Országos Meteorológiai Szolgálat tanulmányából kiderül, a múlt nyáron, 2021-ben 22 napon volt érvényben legalább másodfokú hőségriasztás Magyarországon.

„Térségünk klímaváltozásnak való kitettsége igen jelentős, mely megmutatkozik a hőhullámok számában, tartósságában és intenzitásában egyaránt... 

A klímaváltozás hatására a nyári középhőmérséklet 1901-től csaknem 1,4 Celsius fokkal nőtt, a tavalyi 2021-es nyári középhőmérséklet 1,2 fokkal tért el a normál időszak átlagától. 

2021 júniusa az elmúlt 121 év legszárazabb júniusa volt, mindamellett a harmadik legmelegebb az elmúlt júniusok sorában. Mindez nagyban hozzájárul az intenzívebb, hosszabb és gyakoribb hőhullámok megjelenéséhez országszerte. 

2021 után 2022-ben is szokatlanul meleg júniuson vagyunk túl és a hónap vége ismét hőséggel telt. Országos átlagban 22,1 °C a 2022-es június havi középhőmérséklet, ezzel országosan a harmadik legmelegebb 1901 óta, megelőzve 2021 júniusát. A hó végi hőhullám hatását fokozta az ország délkeleti részét sújtó erős aszály
– írják a tanulmányban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában