Bulvár-celeb

2023.01.20. 07:05

Napi cuki: fekete bárány született Miskolcon

Péntek 13-án született a kis, hortobágyi rackajuh. Egészséges és igazi csapatjátékos.

Forrás: boon.hu

Fotós: Bujdos Tibor

A Miskolci Állatkert idei első jövevénye olyan, mint egy ma született bárány. A kis hortobágyi rackajuh január 13-án jött a világra – tudta meg a boon.hu.

 

 A nyáj legfiatalabb tagja reggelre anyja mellett várta a gondozókat. A kis bárány egészséges, szépen beilleszkedett a csapatba.

 

A hortobágyi rackajuh az időjárás viszontagságaival, a mostoha tartási körülményekkel szemben

 

a racka igen ellenálló, élénk vérmérsékletű, büszke járású fajta. Különlegessége a pörge szarv, amelyet az anyajuhok és a kosok is viselnek. A hortobágyi rackajuh létszáma az 1870-es években elérte a 4,5 milliót, ami jól mutatja akkori jelentős szerepét. 

 

A kedvezőbb hús-, tej-, illetve gyapjúhozamú fajták elterjedésével viszont számuk fogyatkozásnak indult. A hanyatlás olyan mértéket öltött, hogy a második világháború után egyedül a lelkes hortobágyi, valamint debreceni tenyésztőknek köszönhető, hogy nem tűnt el a racka az országunkból. Az állatkert tanyaházának szomszédságában a hortobágyi rackák mindkét színváltozata, a fehér és a fekete is megtalálható. Az újdonsült jerke anyja fehér, a kis jövevény azonban igazi kis fekete bárány, adta hírül a Miskolci Állatkert.

Fotó: Bujdos Tibor / Forrás: boon.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában