Tudomány és csapatmunka

2018.07.06. 18:57

Nagy német kutatóintézetek jöhetnek Magyarországra

A lehetséges együttműködési területek között van a lézerfizika és alkalmazásai például a rák- és a gyógyszerkutatásban, a telekommunikáció, a járműkutatás és a szoftverbiztonság is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter befektetőkkel tárgyalt Münchenben. A miniszter az MTI-nek telefonon elmondta: megbeszélést folytatott a Max Planck Institut lézerfizikai kutatóintézetében, ahol több együttműködési lehetőség is szóba került a német intézet és magyar egyetemek, kutatók között.

A miniszter felidézte: Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki találkozójuk után hangsúlyozták, hogy Németország és Magyarország a jövőben intenzívebben működik majd együtt a kutatás, az innováció és a technológia fejlesztésének területén.

A tárca, illetve a kormány célja, hogy nagy német kutatóintézetek megjelenjenek Magyarországon, és itt folytassanak tevékenységet a magyar állam támogatásával, együttműködve azokkal a magyar szereplőkkel, amelyek ugyanazon a területen dolgoznak – emelte ki Palkovics László. Hozzátette: elkezdődtek az erről szóló tárgyalások, amelyeket a következő időszakban szeretnének felgyorsítani.

A miniszter a lehetséges együttműködési területek között említette egyebek között a lézerfizikát és alkalmazásait például a rákkutatásban, a gyógyszerkutatásban, illetve az iparban, a járműkutatásokat, telekommunikációt és a szoftverbiztonságot.

Palkovics László jelezte azt is: hogy a magyar cégek, intézmények, egyetemek hatékonyabban tudjanak részt venni a 2021-27-es uniós időszak innovációs kiírásain, megkezdik a német intézményekkel az együttműködést, ami segíti a későbbi közös pályázatokat a brüsszeli alapokra.

Borítókép: a Max Planck Institut Molekuláris- és sejtbiológiai Intézetének munkatársai.

Forrás: AFP / Arno Burgi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában