Értékápolás

2017.10.27. 22:04

Tíz fiatal népművész és népművelő vehette át a Junior Prima-díjakat

Az elismeréseket népművészet és közművelődés kategóriában adták át pénteken Budapesten.

Elismerésben részesült Barka Dávid táncművész, Boda Gellért népzenész, Fundák-Kaszai Lili Olívia néptáncművész, Gelencsér János népzenész, népzenetanár, Laposa Julianna népzenész, Moussa Ahmed táncművész, Petrovics Nikolett népi vászonszövő, Szatmáriné Győri Tünde kézi szövő, Verebély Balázs hímző és Zsikó Zoltán népdalénekes.

A díjazottak az emlékplakett mellett két-kétmillió forint pénzjutalomban részesültek. A díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és Somkuti András, a Docler elnöke adta át. A gálavacsorán a Prima banda játszott, amelynek tagjai az elmúlt évek díjazottaiból kerültek ki.

Az ünnepségen Árendás Péter, a szakmai zsűri tagja elmondta: mintegy ötven jelöltből választották ki a díjazottakat, akik nemcsak egy népművészeti ágban tevékenykednek, hanem emellett szerteágazó tevékenységet is folytatnak, és ezzel hatással vannak a környezetükre. A kitüntetettek alkotóművészként is jelen vannak, nem csupán előadóművészként – fűzte hozzá.

Somkuti András, a Docler-cégcsoport elnöke emlékeztetett, hogy hét éve támogatják a fiatal tehetségeket népművészet és közművelődés kategóriában, mivel fontosnak tartják a nemzeti értékek és hagyományok ápolását.

Honti Hanna elmondta, hogy az öt társalapító mindegyike egy-egy kategória mecénási feladatait vállalja. Az alapítvány számára azért fontos a 30 év alattiak támogatása, mert a fiataloké a jövő, és ez a díj ösztönzést adhat további teljesítményekre és sikerekre – hangsúlyozta.

A szakmai szervezetek jelöléseiből a zsűri 10 díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, az alkotói tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy a saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

A Docler csoport hetedik alkalommal támogatta a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművészeket, népművelőket. A Docler-csoport tulajdonosa, Gattyán György hét éve társalapítója a Prima Primissima Alapítványnak. A cégcsoport a kategória mecénásaként kiemelkedően fontosnak tartja azoknak a támogatását, akik a hazai hagyományőrzést a legmagasabb fokon végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában