Népek kincsei

2018.05.09. 17:27

A nemzetiségi kultúráké lesz a főszerep szombaton

A Magyarországon élő 13 nemzetiség kultúrájából ad ízelítőt immár negyedik alkalommal a közmédia tematikus napja.

Az egész napos műsorfolyamban magyarországi nemzetiségek – bolgár, görög, horvát, német, lengyel, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán – kultúrája, népszokásai, gasztronómiája kerül középpontba a Duna, a Duna World, az M5 és az M1 csatornákon, valamint a Kossuth rádióban.

A már hagyományosnak számító nemzetiségi focibajnokság mellett idén új színfoltként főzőversenyt is rendeznek, a résztvevő csapatok a stúdióban a nemzetiségükre leginkább jellemző ételeket fogják elkészíteni – mondta el Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Nemzetiségi, Külhoni, és Kiemelt Projektek Főszerkesztőségének vezetője.

Az MTI beszámolója szerint a stúdióból az ország számos pontjára kapcsolnak majd élőben, például budapesti helyszínekre, Budaörsre, Deszkre, Szarvasra, Turára és Bajára. A műsorfolyam vendége lesz mások mellett Kóbor János énekes, Balázs János zongoraművész, Szokolay Dongó Balázs zenész, Nikola Parov zenész. Meghívást kapott a műsorba Voith Ági színművész és Garajszki Margit író, műfordító.

Idén több nemzetiségi műsor évfordulója is alkalmat ad az ünneplésre: a szlovák Domovina 35 éves, a horvát nemzetiségi televíziózás és a német nemzetiségi műsor 40 éves, amelyekről szintén megemlékeznek.

A tematikus nap 8.20-kor indul a Duna Televízióban és a 22.35-kor kezdődő összefoglalóval zárul a Duna World csatornán.

A közmédia felhívást tett közzé, amelyben a magyarországi nemzetiségek tagjaitól a népviseletüket, a gasztronómiájukat, a hagyományaikat bemutató videókat, fotókat, recepteket, történeteket várnak folyamatosan a [email protected] email címre. A legérdekesebb írásokat, kisfilmeket, fotókat a szombati műsorfolyamban láthatják az érdeklődők – ismertette a részleteket a főszerkesztő.

A televíziós és rádiós műsorfolyam célja, hogy a többségi társadalom jobban megismerje a hazánkban élő nemzetiségeket.

Borítókép: Diákok egy sváb esküvő hagyományait felelevenítő rendezvényen, Pilisvörösváron, 2009-ben. Forrás: MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik