szenvedély

2018.10.04. 20:43

Francia zeneszerzők művei csendülnek fel a Müpa színpadán

Ravel, Fauré és Dutilleux műveit is hallhatja majd a közönség.

A darabok a Nemzeti Filharmonikusok előadásában, Várdai István csellóművész és Bertrand de Billy világhírű francia dirigens közreműködésével csendülnek majd fel csütörtök este a Müpában – hangzott el az M5 csatorna Kulturális Híradójában csütörtökön.

Bertrand de Billy a műsorban elmondta: nagyon érdekesnek találja a francia zenét, ha az nem Franciaországban csendül fel.

„Megpróbáljuk megtalálni a francia mentalitást, a francia hangokat, francia légkört a nemzetközi hangok között. Itt Budapesten a zenészek rengeteg szenvedéllyel zenélnek, ezt a fantasztikus, csupaszív zenei áradást nem szabad visszafogni”

- fogalmazott.

A francia esten Várdai István Henri Dutilleux ritkán játszott Csellóversenyét mutatja be a közönségnek, melyet Baudelaire A romlás virágai című műve inspirált. A művész a Csellóversenyt méltatva kiemelte, hogy azt spirituális és ugyanakkor nagyon átszellemítő zenének tartja. „Teljesen más világba repít” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a csellóversenynek az alcíme, hogy zene egy másik világból, hangok egy távoli világból.

Ravel és Dutilleux mellett Fauré két művét is hallhatja a közönség, az egyik egy egyházzenei mű, a Cantique de Jean Racine, melyet a zeneszerző alig húszévesen komponált, a másik a boldog békeidők eleganciáját megidéző Pavane, melyet egy 16. századi udvari tánc ihletett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!