A Nemzeti Múzeum tervezője

2023.08.31. 10:15

250 éve született Pollack Mihály: alkalmi bélyeggel és kiállítással tisztelegnek előtte (fotók)

Alkalmi bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta Zrt. és Pollack 250 címmel kiállítás nyílt szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM), a 19. századi magyar építészet egyik legnagyobb alkotója születésének 250. évfordulója alkalmából – írja az MTI.

MW

Lázár János építési és közlekedési miniszter, Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. alelnöke és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (b-j) bemutatja a Pollack Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából kiadott alkalmi bélyeget a Pollack 250 című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. augusztus 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter a kiállítás megnyitóján kiemelte:

Pollack Mihály a 1848-as szabadságharc kitöréséig intenzíven részt vett a klasszicista Pest megtervezésében. Nevéhez a középületek mellett számos oktatási, tudományos, szociális épület fűződik, köztük a régi Vigadó, a Ludovika, és az ő tervei alapján jöttek létre a MNM és környékének épületei, valamint a Sándor-palota, vidéken számos középület és főúri kastély

– hívta fel a figyelmet Lázár János. A miniszter bejelentette azt is, hogy a tárca anyagi támogatást nyújt az NMN épületében lévő szoborfülkék hiányzó frízeinek és szobrainak a felújítására, és további együttműködést ajánlott fel ahhoz, hogy egy új, 21. századi múzeumi infrastruktúra jöjjön létre és Pollack Mihályhoz méltó módon hozzák helyre az épületet.

POLLACK Mihály
A Pollack Mihály születésének 250. évfordulója alkalmából kiadott alkalmi bélyeg a Pollack 250 című kiállítás megnyitóján tartott bemutatón a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. augusztus 30-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Mint mondta, a nemzeti múzeum megújítása csatlakozhat a Palotanegyed fejlesztéséhez, ahol 2024 őszén megkezdődik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem felújítása, amely során 50 ezer négyzetméteren 250 milliárd forintból jön létre egy új egyetemi campus.

Emlékezett arra, hogy ami Pesten a 18. század végén és a 19. század elején történt, az főleg József nádornak volt köszönhető.

Ami a politikában Széchenyi és Kossuth, ami az irodalomban Kölcsey és Vörösmarty, az az építészetben Hild és Pollack Mihály volt

– hangsúlyozta a tárcavezető, kiemelve, hogy Hild József 1811-es halála után a Pestre költöző Pollack Mihály lett Magyarország vezető építésze, tervezője és kivitelezője és József nádor biztosította a működéséhez szükséges feltételeket.

Lázár János szerint alulértékelt a 18. századi magyar történelem, művelődéstörténet és mindaz a szellemi, tudományos, kulturális munka, amely Mária Terézia uralkodásával vette kezdetét, és ami megalapozta azt, hogy Magyarország kezdje megtalálni a helyét a világban.

Kiemelte, hogy Pollack Mihály osztráknak született, de magyarnak vallotta magát. Komoly teljesítménynek nevezte azt, hogy akkoriban a magyarok képesek voltak erős nemzetként meghatározni magukat, és olyan vonzó társadalmat szervezni, hogy „készek voltak olyanok is csatlakozni hozzánk, akik osztráknak, németnek, szlováknak, lengyelnek vagy románnak születtek”.

L. SIMON László; DEBRECZENI-DROPPÁN Béla; POLLACK Mihály; LÁZÁR János
Lázár János építési és közlekedési miniszter, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Debreczeni-Droppán Béla kurátor (b-j) a Pollack 250 című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. augusztus 30-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Hangsúlyozta:

a kormány célja, hogy a Kárpátoktól délre Magyarország a legvonzóbb hellyé váljon, amely képes befolyásolni a környező nemzetek sorsát.

Lázár János kiemelte, Pollack Mihály építőművészetében képes volt a hagyományt és az innovációt, a nemzeti függetlenség elnyerésére való törekvést és az európai együttműködést összeilleszteni.  

A Pollack 250 kamarakiállítás eredeti metszetek, rajzok és a Szabó Ervin Könyvtártól kölcsönzött dokumentumok segítségével idézi fel Pollack munkásságát és főművének, a Nemzeti Múzeumnak a létrejöttét, a tárlat kiegészül a múzeum emblematikus terein látható tablókkal – hangsúlyozta L. Simon László főigazgató. A Pollack 250 kiállítás helyszíne a Múzeumkert és a múzeumépület első és második emelete.

L. SIMON László; POLLACK Mihály
L. Simon László főigazgató beszédet mond a Pollack 250 című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. augusztus 30-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A múzeum főigazgatója beszélt arról is, hogy a nemzeti múzeum épülete korszerűsítésre szorul: az intézmény kinőtte az épületet, nem rendelkezik elég kiállítótérrel, raktárral és kiépítésre vár a klímarendszer és az akadálymentes közlekedés is. Megköszönte a minisztérium által felajánlott együttműködést, és azt mondta, bízik abban, hogy az együttgondolkodásnak a következő években lesz eredménye.

Az évforduló alkalmából a Magyar Posta Zrt. a múzeum gyűjteményének hat műkincsét ábrázoló bélyegblokkot adott ki – jelentette be a Magyar Posta Zrt. alelnöke. Az alkalmi bélyegeken a koronázási palást, a zöldhalompusztai aranyszarvas, a tiszabezdédi tarsolylemez, a Monomakhosz-korona, valamint a Ludwig van Beethoven, később Liszt Ferenc tulajdonában lévő Broadwood-zongora és a margitszigeti korona jelenik meg – tette hozzá Hegmanné Nemes Sára.

Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi boríték fő motívuma Pollack Mihály portréja, lenyomatán a Nemzeti Múzeum épülete szerepel.

A bélyegkülönlegességből 50 ezer darab fekete és 2 ezer darab piros sorszámozott, vágott változat kapható, valamint 2 ezer példányban készül belőle egy olyan sorozat is, amelyben az úgynevezett fekete példány is megtalálható, ami borítékra nem helyezhető, de ajándéknak eltehető – hívta fel a figyelmet az alelnök.

A bélyegújdonság szerdától kapható egyebek mellett az Elsőnapi postákon, a Filapostán és a Magyar Posta webáruházában.

Megújult Pollack Mihály síremléke Tahitótfalun

Megújult a 250 éve született Pollack Mihály síremléke, a tahitótfalui temetőben okos parcellakövet is átadtak szerdán.

Az ünnepi eseményen Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője az egyik legnagyobb magyar építészre emlékezve felidézte Pollack Mihály (1773–1855) legkiválóbb alkotásait, kiemelve, hogy életének fő műve, a Magyar Nemzeti Múzeum épülete mellett ő építette a Deák téri evangélikus templomot, a Sándor-palotát, a szekszárdi megyeházát, ő tervezte a jászberényi városházát, és az ő műve a Ludovika Akadémia is.

Pollack Mihály síremlékét tanítványa, Ybl Miklós építette 1857-ben, az ő utolsó munkáját pedig Hauszmann Alajos fejezte be, akinek tanítványai közé tartozott Alpár Ignác – emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve: ezek a géniuszok munkájukkal nagy mértékben meghatározták Magyarország mai arculatát, s a köztük lévő mester–tanítvány kapcsolat mutatja azt is, hogy a tudás generációkról generációkra hagyományozódik. „Az alapja ugyanaz a hit és szenvedély, de minden korban új és új arcát mutatja nekünk. Én úgy érzem, hogy ezt hívják kultúrának, és azt is gondolom, egy társadalom szövete annál erősebb, minél több ilyen gyönyörű szálból szövődik össze” – fogalmazott a politikus. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában