Évforduló

2023.12.18. 21:24

Elkezdődött a magyar-török kulturális évad

Gálaesttel vette kezdetét hétfőn a magyar-török kulturális évad. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott ünnepélyes megnyitón részt vett Recep Tayyip Erdogan török elnök, Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is.

MW

Forrás: Facebook / Novák Katalin

A Magyarország és Törökország diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából indult kulturális évadot megnyitó beszédében Hoppál Péter kormánybiztos hangsúlyozta: barátságunk a honfoglalásaink előtti időkben gyökerezik.

Nyelvészeti, régészeti, népzenei és néprajzi bizonyítékok sora támasztják alá a magyar és a török kultúra baráti, rokoni mivoltát

 - hangsúlyozta a kulturális évad lebonyolításáért felelős kormánybiztos. Hozzátette: a magyar szabadsághősök, köztük II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Kossuth Lajos kormányzó is Törökországba emigrált.

Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy száz évvel ezelőtt új fejezet nyílt a magyarok és törökök együttműködésének történetében.

Elmondta, hogy az egy éven át tartó kulturális évadban Magyarországon a török kultúra színe-java mutatkozik be, ezzel egyidőben zajlik Törökországban a magyar kulturális évad programsorozata.

Az ünnepi nyitógála műsorában közreműködtek magyar és török szólisták, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és tánckara, a Magyar Állami Operaház Zenekara, valamint a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium Ankara Állami Modern Táncegyüttese.

A magyar-török kulturális évad nyitógáláját a magyar és a török közmédia is élőben közvetítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában