múltidéző

2018.04.29. 07:00

Utazzon velünk a múltba! Ez is mind Pécsi Kesztyű

Hihetetlenül hangozhat, hogy valamikor a 70-es, 80-as években közel tízezren dolgoztak Pécsen és vonzáskörzetében a kesztyűs iparágban.

Kaszás E., fotók: Laufer László

Szentlőrincen is varrták a kesztyűket annak idején

Ha valaki a pécsi, baranyai gazdaság legerősebb korszakáról beszél, akkor óhatatlanul a két nagy bányavállalat működésének idejét emlegetik leggyakrabban. De ha kicsit jobban is belegondol a témába, akkor bizony hamar talál más olyan ágazatokat, amik meghatározó szerepűek voltak a megyeszékhely gazdaságának múltjában. Nem kell messzire menni a példáért, itt van mindjárt a bőriparra épülő kesztyűs ágazat.

Ma, amikor a néhány tucat alkalmazottal működő kis kesztyűs manufaktúrák viszik hírét a világba a pécsi kesztyűs minőségnek, az újabb generációk képviselőinek bizony hihetetlenül hangozhat, hogy valamikor – nem is olyan nagyon régen – a 70-es, 80-as években közel tízezren dolgoztak Pécsen és vonzáskörzetében ebben az iparágban. Üzemek működtek a megyeszékhelyen, de vidéki városokban, településeken is egyaránt, sokan otthonról dolgoztak be.

Abban az időben az ágazat erejét nemcsak az alkalmazottak száma, hanem a generációról generációra öröklődő kimagasló szaktudás, az azt közvetítő elméleti és gyakorlati képzés, a világ minden táját bejáró magas minőségű termékek is fémjelezték. A szektor gazdasági jelentőségén túl a benne dolgozók mindennapi életére is kihatással volt, ezt idézik a sportemlékek, közösségi események fotói is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában