érszűkület

2019.03.24. 11:30

Életünkbe kerülhet, ha nem figyelünk

Az érszűkület az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség, hazánkban több mint 400 ezer embert érint. Az Érbetegségek Napján, március 21-én a megelőzésre hívták fel a figyelmet.

Tóth Viktória

Valószínűleg mindegyikünk családjában, ismerősei között vannak olyanok, akik valamilyen érbetegségben szenvednek. Némelyik alig okoz tünetet, vagy csak enyhe kényelmetlenséggel jár, de olyanok is vannak, amelyeknek súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság újra megtartotta az Érbetegségek Napját. Az adatok riasztóak, az amputáció terén Európa élvonalába tartozunk, két és félszer annyi az érszűkület miatt a combot és a lábszárt érintő nagy amputációk száma hazánkban mint más országban. A KSH és a háziorvosok visszajelzései szerint megyénkben is egyre többen szenvednek a betegségben.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy az alsó végtagi verőérszűkület sokáig észrevétlen maradhat, részben a tünetmentes formák, részben a hasonló tüneteket mutató egyéb megbetegedések miatt. Dr. Menyhei Gábor egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem a Klinikai Központ Érsebészeti Klinikájának igazgatója az esemény kapcsán elmondta, idén a vénás betegségek a témája az évente megrendezett napnak.

– A rendezvény célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét olyan gyakori betegségekre, melyek megelőzésében és ­gyógykezelésében a megfelelő életmódnak jelentős szerepe van – hangsúlyozta a professzor.

Az alsó végtagok visszértágulatainak és vénás keringési zavarainak kialakulásában a genetikai tényezők mellett nagy szerepe van a mozgásszegény életmódnak, a tartós állásnak és a túlsúlynak is. A betegségek korai szakaszában enyhe tünetek, – nehézlábérzés, feszülés, esti lábfáradtság – állnak fenn, azonban kezelés nélkül súlyosabb tünetek, például állandó lábdagadás, nehezen gyógyuló sebek is kialakulhatnak, melyek a betegek életminőségét jelentősen rontják.

A rendszeres mozgás, a sport segíthet

Az érszűkület megelőzésével, idejében való felismerésével elkerülhetőek a súlyos szövődmények, mint a szívinfarktus, agylágyulás, végtag elhalás, lábamputáció, lábszárfekély. A rendszeres mozgás, sport sokat segíthet, sokszor már egy esti séta vagy kocogás is elegendő lehet. Menyhei Gábor szerint a betegség korai szakaszában elkezdett kezeléssel az alsó végtagi vénás betegségek gyógyíthatók. A nem műtéti kezelés legfontosabb elemei a kompressziós harisnya viselése, megfelelő életmód kialakítása, és a vénás keringésre ható gyógyszerek alkalmazása. A visszértágulatok kezelésére a leghatékonyabb módszer a műtét, mely kis kockázatú.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában