Ott voltunk a sűrűjében

2019.11.17. 11:30

Jótékonykodással kötötték össze idén is az ultrafutók találkozóját

Évente egyszer az ország minden részéről ultrafutók érkeznek Bajára egy baráti összejövetelre. Az idei találkozót a múlt hétvégén rendezték meg, amelyre szerkesztőségünk is meghívást kapott.

Mészáros Rita

Fotó: Lubics György

Futóteljesítményem folyton javul, egyre nagyobb távokat hódítok meg. A félmaraton után múlt szombaton 32 kilométert sikerült teljesítenem Baja és Érsekcsanád között, ugyanis részt vettem a X. Bajai Baráti Ultrafutó Találkozón. Az eseményre az ország minden részéről érkeztek sportolók, Baranyából is többen ellátogattak a Duna-parti városba. A Szászvári Mocorgók Szabadidő Egyesületet ketten képviselték, ott volt még a hidasi Szitó Ervin, és az ő meghívására én is.

Mindenki teljesen különbözött, de egy dolog összekötött bennünket: a futás szeretete. Két hete még büszke voltam arra, hogy sikerült a félmaraton, amikor viszont azt hallgattam, hogy ott mindenki 100-200 kilométert, vagy még annál is hosszabb távokat futott, egy kicsit átértékeltem a teljesítményem. Történeteik mégis motiváltak, hogy legyőzhető a 32 kilométer.

A találkozót minden évben jótékonykodással kötik össze, idén az érsekcsanádi Bíber János Általános Iskolának gyűjtöttünk. A futás Bajáról indult, tizenhat kilométert tett meg közel ötven fős csapatunk, hogy átadjuk az adományt. Az iskolában vártak már minket, a hűvös időben jól esett a forró tea és a pogácsa, amit jóízűen fogyasztottunk, miközben az intézmény kórusa énekelt.

Miután feltöltöttük energiakészletünket, nekivágtunk a visszaútnak. Többeknek ez nem jelentett kihívást, nekem viszont megfordult a fejemben, hogy megkérek valakit, vigyen vissza Bajára autóval. Végül csak sikerült rábeszélni a futásra, és nem is volt olyan nehéz, mint gondoltam. Persze, sokat segített az, hogy futótársaim mellettem voltak, beszélgettünk, és nem arra kellett koncentrálnom, mennyire fáradt vagyok. A futás után egy közös vacsorával pótoltunk az energiát, előtte Rakonczay Gábor tartott előadást óceán átevezéseiről és déli-sarki expedíciójáról.

Egymással ismerkednek a sportolók

Az első ultrafutó találkozót 2009-ben rendezték meg Baján ugyanígy novemberben. Azért éppen ezt az időpontot választották, mert ilyenkor már nincsenek versenyek, és a sportolók még nem kezdenek el készülni a következő szezonra. Minden évben népszerű az összejövetel, általában 60-80 futó érkezik ilyenkor a Duna-parti városba.

– Miután 2009-ben teljesítettem a Spartathlont, arra gondoltam, jó lenne, ha az ultrafutók nemcsak a versenyek előtt és után találkoznának, hanem kötetlen formában, nyugodt körülmények között is, így született meg a bajai találkozó ötlete – mondta el lapunknak Németh Zoltán szervező.

Az összejövetel célja tehát minden évben az ismerkedés, az élmények megosztása, de ezt mindig összekötötték a jótékonykodással. Eleinte a borotai általános iskolát támogatták, ahol Németh Zoltán tanított, idén pedig az érsekcsanádi intézményt. Mindenki tetszőleges összeget ajánlott fel, így sikerült 140 ezer forintot összegyűjtenünk az intézménynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában