új divat?

2020.05.19. 14:00

Otthonunk díszévé válhat a fűszernövénykert

Ételeinknek, italainknak teljesen más ízvilágot tudunk adni a frissen termesztett levelekkel.

Tóth Viktória

Az utóbbi években egyre általánosabbá vált, hogy nem csak szárított, előre csomagolt fűszereket használunk, szívesen választjuk a friss, cserepes fűszernövényeket is. A legtöbb élelmiszerbolt zöldséges pultjain is találhatunk ilyeneket, bazsalikomot, rozmaringot és mentát is levehetünk a polcokról. A zsenge növények hasonló gondoskodást igényelnek, mint a dísznövények, leegyszerűsítve: locsolást és fényt. Ha tehát sötét a konyhánk, tartsuk őket a lakás másik, világosabb helyiségében, vagy jó időben az udvaron. A fűszernövények amellett, hogy frissek, zsengék, a konyhánk díszei is lehetnek.

A zöld növényeket beszerezhetjük a bevásárlóközpontokban is, de kertészetekben is nézelődhetünk. A pécsi Kováts Erika néhány éve szeretett bele a fűszernövényekbe, azóta otthonában számos fajta megtalálható.

– Először a legalapvetőbb növényekkel kezdtem, néhány közülük ki is pusztult, de nem hagytam abba a próbálkozást – fogalmazott az édesanya.

Mint mondta, fontos, hogy a megvásárolt növényeket otthon átültessük virágföldbe, enélkül hamar tönkremennek. A hölgy a kezdő fűszernövény-kertészeknek azt ajánlja, hogy a család által kedvelt, sokszor használt fajtákkal kezdjenek. Ilyen például a menta, ami teába, limonádéba és koktélokba is felhasználható. Fényigényes, de öntözni nem kell túl gyakran. A bazsalikomot is bátran választhatják a kevésbé gyakorlottak, felhasználása nagyon sokrétű, az olaszos tészták kihagyhatatlan hozzávalója. A rozmaringgal sem lőhetünk nagyon mellé, felhasználása szintén a mediterrán konyhára jellemző.

Panelban is

Egy egész évben termő fűszernövénykert nem csak az udvarral rendelkező házakban alakítható ki, néhány ötletes praktika segítségével a társasházak erkélyein is megvalósítható. Akár egy felállított, régi raklapból is készíthetünk fűszernövénykertet. A raklapon kívül nem kell más hozzá mint pár cserép és persze a kívánt fűszernövények. A terasz falára erősíthetünk lécet is, az ehhez csatolt befőttesüvegekben is látványosan kertészkedhetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában