gratulálunk!

2021.09.13. 09:02

Idén a negyven éve itt dolgozó Rácz István háziorvos lett Kozármisleny díszpolgára

A baranyai település 2007-ben városi rangot kapott – azóta ennek apropóján minden évben megtartják a város napját Kozármislenyben. Idén a háromnapos (szeptember 9–12.) rendezvény a Városligeti Napok Kozármislenyben címet viselte.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

A pénteken megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen átadták a városi díjakat. Kozármisleny Város Díszpolgára Dr. Rácz István lett, aki negyven éve érkezett a település II. számú felnőtt orvosi körzetébe, amely akkor vegyes körzetként működött. Az alapellátásban végezett lelkiismeretes munkájáért a város 2014-ben Címzetes Főorvosi címmel tüntette ki. 2016-ban Kozármisleny Városért Érdemérmet kapott.

A díjak kiosztása után a hétvége már a felhőtlen szórakozás jegyében telt: koncertek, szüreti felvonulás, gyermekprogramok várták a kicsiket és nagyokat, helyieket és környékbelieket.

Fotó: L.P.
Fotó: L.P.

A városnap egybefonódott a főzőversennyel. Baranyában immár jó ideje több településen is rendeznek főzőversenyeket, ami az ottani sajátosságokra, hagyományra épül. Így például Geresdlakon gőzgombóc, Bólyban csirkepaprikás köré épült komolyabb főzőverseny.

 

Az évek alatt egy különleges hagyomány teremtődött Kozármislenyben is. Tizenkét évvel ezelőtt ugyanis egy cég azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy kakasokat tudna felajánlani a főzőversenyre. Így indult el, és lett egyre népszerűbb a kakaspörköltfőző-verseny. Pár éve az önkormányzat lett a szponzora a megmérettetésnek, s minden alkalommal 4,5–5 kilós kakast (idén fél kiló kakastaréjjal megfejelték) adtak a benevezett csapatoknak. A szombati versenyen végül 28 kakast osztottak ki összesen 23 részvevőnek.

A szombat este fénypontja Tóth Vera nagykoncertje volt, melyen csak védettségi igazolvánnyal lehetett részt venni a még érvényben lévő vírus miatti korlátozások végett. A koncertteret kordonnal vették közre, és aki nem kapta meg a védőoltást, az csak a kordonon túlról hallgathatta az énekesnő dalait. A vasárnap a folklóré volt. Színes szüreti felvonulást tartottak, néptáncegyüttesek léptek fel, este a Szalonna zenekar szórakoztatta a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában