arckép

2021.09.13. 11:30

Tizennégy baranyai faluba, városba szállít szódát a Mayer család

Fröccsünnepen vett részt a felvidéki Szimő településen a geresdlaki Mayer Zsolt szódás. Idén a Szímői Fröccsünnepen új rekord született, egy 236 literes barátságkelyhet töltöttek meg 105 liter borral, 116 liter szódával.

Zsigmond József

Kevesen tudják, hogy a felvidéki Szímő településen született Jedlik Ányos bencés szerzetes, magyar természettudós, feltaláló. Neki köszönhetjük az első villanymotor megalkotását, a dinamóelv első leírását, és nem utolsósorban a szódát, ami a fröccs alapja.

– A kétnapos rendezvényen fellépett az R-Go, a Republik, számos kulturális program, főzőverseny volt – mondta el lapunknak Mayer Zsolt, akivel a múlt hétvégi, geresdlaki szüreti mulatság előtt beszélgettünk.

Jedlik Ányos szülőfalujában a magyar szikvizesek összefogásával alakult meg évekkel ezelőtt a helyi szikvízüzem. Volt, aki gépet, rekeszt adott, míg egy mohácsi szódás 1000 üveget vásárolt számukra, mondván, terjesszék a szikvizet ezen a részen is.

A Szímői Fröccsnapok csúcspontja a 236 literes üst, más néven az óriás barátságkehely megtöltése. Az üstöt a Magyar Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendje hozza minden évben a településre, amit megtöltenek borral és szódával. Két éve 119 liter bor és szóda került bele, melyet a helyi szódásüzem és a helyi gazdák ajánlottak fel. Idén 105 liter bor, 116 liter szóda került bele, ami a nap végére elfogyott.

– Érdeklődtem a helyiektől miként fogy náluk a szóda, de mint mondták, nem nagyon hordják, nem úgy Magyarországon. A mi családunk 2018-tól foglalkozik szódával, akkor vette át a régi geresdlaki szódástól a vállalkozást a fiam – emelte ki Mayer Zsolt, aki elmondta, hogy van olyan nyári nap, mikor ezer darab szódát szállítanak ki 12 baranyai településre, többek között a környező falvak mellett Romonyára, Berkesdre, Ellendre, illetve két városba, Mohácsra és Pécsváradra.

A geresdlaki könyvtáros, Barna-Mendly Erzsébet, akinek udvarán beszélgetünk a szódással, a fröccs elnevezését is elmondta nekünk. Mint közölte, Jedlik Ányost és Vörösmarty Mihályt meghívták egy szőlőbe. Az ebéd után ittak volna egy pohár bort, de az túl nehéz volt számukra. Jedlik Ányos ekkor elővette új találmányát, és szódát öntött a borba. „ Íme, a spriccer” – közölte. Vörösmarty ekkor megemlítette, ez nem magyar szó, így lett a spriccerből fröccs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában