Kelendő

2021.12.24. 07:00

A fővárosból is kértek baranyai halászlevet

Vannak olyan családok, egyedül élők, akik nem szeretnének több órát a tűzhely előtt állni, így ők az éttermek kínálataira hagyatkoztak, hogy karácsonyra megterüljön számukra az ünnepi asztal. A sláger a halászlé volt, az ételek ára egy-két ezrestől tízezerig terjedt.

Zsigmond József

Nagy sürgés-forgás volt, és néhol még van az éttermekben. Több baranyai vendéglátóhely különleges ételsorral készült az ünnepre. A többségük elővételben kínálta a klasszikus karácsonyi ételeket, amelyek a legtöbb helyen már az ünnepek előtt elkeltek. 

– Tíz éve készítünk karácsonyra halászlevet. Három-négyszáz adagot, amit elővételben már el is adtunk – mondta lapunknak tegnap délelőtt ifjabb Behek István, a Bagolyvár ügyvezetője. Az étterem az ünnepek alatt zárva lesz. 

A pécsi belvárosban, az István pincében szintén az egyik sláger a halászlé volt, itt meleg és hideg tálakat is kínáltak eladásra. Közel 150–200 adag előrendelést vettek fel. A vendéglátóhelyen elmondták, pénteken délután háromig tartanak nyitva, majd vasárnap nyitnak ki újra. 

Pár száz lépésnyire a Király utcában a Palatinus Grand Hotel éttermébe is betértünk, ahol a csütörtöki menüre készültek. Mint mondták, többen bejönnek hozzájuk az utcáról, így nemcsak a hotel vendégei ebédelnek náluk. A Palatinus étterem december 24-én nem fogad vendégeket, egy napra rá, szombaton, illetve vasárnap svédasztalos menüsorral készülnek, mely előételt, főételt, desszertet tartalmaz. 

Több vidéki városban az éttermek hasonló kínálattal készültek karácsonyra, mint a baranyai megyeszékhelyen. A bólyi Kiskastély vendéglő és presszó a halászlé mellé töltött káposztát és kocsonyát kínált. Nemcsak a helyiek rendeltek tőlük, hanem mint mondták, egy budapesti házaspár is megkereste őket, mert innen szerette volna megrendelni a karácsonyi halászlevet. A megrendelést visszamondták, a nagy távolság miatt. A kiskastély étterem pénteken zárva tart, szombaton és vasárnap fogadja újra a vendégeket. Kozármislenyben a Két Szekér Fogadóban is halászlevet készítettek, illetve itt az étlapról is lehetett rendelni. A leadott rendeléseket pénteken, illetve a hétvégén szállítják házhoz. A nagyobb ételfutár-szolgálatok az éttermekhez alakítják nyitvatartásukat, így nem meglepő, hogy hétvégén zárva tartanak, hisz a legtöbb vendéglő, étterem az ünnepek alatt zárva lesz, és csak hétfőn nyitnak ki ismét. Érdemes azonban alaposan körülnézni a futárszolgálatok honlapján, mert találhatunk olyan éttermet, pizzázót, büfét, amely nem tart szünetet. 

A cukrászdáknál, pékségeknél szintén nagy volt a forgalom az ünnepek előtt, főleg diós és mákos bejgliért, kisebb apró süteményekért tértek be a vásárlók. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában