Piaci körkép

2021.12.31. 09:40

A kocsonyaalapot keresték a vásárcsarnokban

Volt idő, amikor a szilveszter kihagyhatatlan kelléke volt a kocsonya, több pécsi szórakozóhelyen házi kocsonyával várták a vendégeket. Például 1964-ben a Nádor szakácsai húsz malacot dolgoztak fel, a vendégek 300 malacsültet, 200 bablevest, 150 kocsonyát fogyasztottak el szilveszterkor.

Zs. J.

Fotó: Laufer L.

Kedden a pécsi vásárcsarnokban a húsbolt előtt többen már december 31-ére vásároltak. Egy fiatal pár lábat, körmöt keresett, de a sorban az utánuk következő vásárló is kocsonyának való húst vásárolt. Az árak 400–800 forint között mozogtak. Mint elmondták, családjuk szereti a kocsonyát, amit szilveszter előtt szoktak elkészíteni. 

 

Egy régi pécsi vendéglátóst, Barna Tibort kérdeztünk a kocsonya rejtelmeiről, mivel náluk, a Szabadság úti kisvendéglőjükben kihagyhatatlan volt a kocsonya télen. Mint mondta, kell hozzá 2–3 köröm, láb, bőrke, egy hátsó csülök, füstölt hús (lehet lapocka), 1-1 sárga-, illetve fehérrépa, 2 nagy vöröshagyma, 2 fej fokhagyma és fűszerek (só, bors, paprika, babérlevél). Az egészet feltesszük főni, lassú tűzön hat órán át. Utána leszűrjük, a húsokat kicsontozzuk, kisebb darabokra vágjuk. A levet hagyjuk kihűlni, zsírtalanítjuk, közben a tojást megfőzzük, majd tálakba tesszük. 

A szilveszter másik nagy slágere a virsli, amiből bőséges kínálat volt a csarnokban, volt juhbeles, műbeles, házi, juhász, roppanós és koktélvirsli. A virslik kilós árai 1299-től egészen 2999-ig mozogtak, attól függően, hogy milyen fajtát, minőséget keresünk. Mint az eladók közölték, többen a juhbelest keresik, de vannak gyermekes családok, ahol a koktélvirsli a sláger. 

 

Az év első napja természetesen nem múlhat el lencse nélkül, mert mint a babona tartja, aki újévkor lencsét eszik, annak sok pénze lesz. A lencsét fél kilós csomagolásokban árulták a piacon tegnap délelőtt, az ára 400–450 forint között volt. Sokan lencselevest, főzeléket vagy lencsesalátát készítenek belőle. A babonához visszatérve, január elsején nem ildomos tyúkot, csirkét enni, mert az elkaparja a szerencsénket, míg a malac kitúrja azt, így jobb, ha malachúst fogyasztunk az elkészített lencsefőzelékhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában