Jó tudni!

2021.12.29. 17:43

Vigyázni kell a gyógyteákkal, mutatjuk mire kell figyelni

Sokan nem gondolnak bele, de a gyógyteákat is túladagolhatjuk.

Czine Vanessza

Fotó: Katona Tibor

Minden gyógy­teának van egy adagolási módja, amivel érdemes tisztában lenni. Várandósság és szoptatás ideje alatt ajánlatos kerülni őket, krónikus betegség, kisgyermek és idősek esetében pedig egy szakembert kell megkérdezni a fogyasztásról. Érdemes azt is tudni, hogy az étvágyjavító teák magában, édesítőszer nélkül fejtik ki legjobb hatásaikat. 

A ginseng a keleti népgyógyászat kedvenc növénye, hiszen vitalizál, stressz és fáradtság ellen eredményesen hat, de pont ezért, mivel ennyire intenzíven stimulál, óvatosan kell vele bánni. Szívbetegség, magas vérnyomás, szorongásos betegség esetén szükséges a keze­lőorvos véleményét kikérni. Felpörgeti a szervezetet és alvászavarokat is okozhat. 
 

Az orbáncfű két helyen is kifejtheti jótékony hatását. Bőrgyulladások kezelésére szolgál és segít a stressz és alvás­zavarok kezelésében is. Amiért óvatosan kell vele bánni az az, hogy a szedett gyógyszerekkel (antidepresszánsokkal és fogamzásgátlókkal) kölcsönhatásba lép és nem tudni, hogy milyen eredményeket okoz. 
A borsmenta a karcsúsodni vágyók körében népszerű, de mivel a gyomorszájat ellazítja, így a refluxosoknak igen óvatosan kell vele bánni. 
 

Egy csésze tea elkészítése nem bonyolult, ennek ellenére mégis komoly ismeret szükséges a terápiás hatások eléréséhez. Egy egészséges embernek is árthatnak a nem megfelelő adagolási módok, nem beszélve azokról, akik az alapbetegségeikre szednek gyógyszert. Ezek interakcióba léphetnek a teák hatóanyagaival, ezért érdemes a patikában rákérdezni, hogy a gyógyszereinkre milyen teát ihatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában