A lakók segítsége is kell

2022.05.15. 11:28

A Biokom folytatja idén is az integrált szúnyogirtóprogramját

Nem csípjük a szúnyogokat, amennyiben ők csípnek minket. Mivel a legtöbbünk osztozik abban a nézetben, hogy a legjobb szúnyog az elpusztult szúnyog, a Biokomhoz fordultunk kérdéseinkkel, hogy milyen kilátásokra számíthatunk az idei rovarszezonban.

Radnai Balázs

Habár egy barna denevér óránként ötszáz szúnyog elfogyasztására is képes alkonyat után, a nappali műszakban nekünk, embereknek kell intézkednünk annak érdekében, hogy a rovarcsípések ne keserítsék meg mindennapi életünket. Szerencsére a Biokom szakemberei felkészültek az idei invázióra. 

A városüzemeltetési cég folytatja a tavaly elindított integrált szúnyogirtási programját, amely a tenyészőhelyek feltérképezését, monitorozását, laboratóriumi vizsgálatát és a lárvák biológiai módszerrel történő gyérítését foglalja magában. A Biokom a célkitűzései szerint idén is folytatja a környezetbe juttatott vegyszerek mennyiségének csökkentését, de a kémiai szúnyogirtással nem tud teljesen felhagyni, hiszen enélkül könnyen előállhat olyan helyzet, hogy elszaporodnak a csípőszúnyogok, amelyek irtására már csak erős rovarirtó szerek kipermetezésével nyílik lehetőség. 

– Egyelőre annyit szeretnénk elérni, hogy háttérbe szorítsuk a kémiai úton történő gyérítést és erre inkább csak kiegészítő módszerként tekintsünk rá– árulta el lapunknak Mészáros Rita, a Biokom kommunikációs munkatársa, akitől azt is megtudtuk, hogy idén nem lesz repülőgépes permetezés, mert a levegőbe juttatható vegyszerek között jelenleg már nincs olyan engedélyezett készítmény, ami erre alkalmas. 

Idén tehát csak földi módszerrel, vagyis gépjárművek platójára szerelt ULV-technológiával és melegföldképző gépekkel veszi fel a harcot a vérszívókkal a cég. A Biokom felhívja azonban a figyelmet arra, hogy amíg a repülőgépes irtás a magánterületeket is képes volt kontroll alatt tartani, addig most már ezen területek határa egyértelmű gátat szab a szúnyogok elpusztítása előtt, hiszen a szakemberek csak arra a részre tudják eljuttatni a ködfelhőt, amit a közútról elérnek. 

Bár a megyeszékhely földrajzi adottságai miatt nincsenek a közvetlen közelben ár­terek és nagy kiterjedésű pangó vizek, a kertekben lévő kisebb tócsák és az összegyűjtött esővíz mégis alkalmas lehet a szúnyogok szaporodására, és ezért a pécsiek együttműködésén is sok múlik, mivel a saját kertekben végzett házi ellenintézkedések mértéke is befolyásolhatja az idei csípésártalmat. 
 

Mit tehetünk a rovarok ellen?

A Biokom javaslatai szerint elég olyan egyszerű dolgokra gondolni, mint a vízelvezető árkok elzárásának elkerülése, de emellett törekedni kell az udvarok és kertek gyommentesen tartására is, hogy az ne szolgáljon menedékül a kifejlett szúnyogok számára. Emellett érdemes klórozni a dísztavakat, kutakat és hálóval védeni az esővíztároló hordókat, hogy a szúnyogok ne petézhessenek a vízbe. Célszerű rendszeresen üríteni a vödröket, kannákat, virágcserepeket, amelyekben az esővíz rendszeresen felgyülemlik. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában