Újabb siker

2022.06.15. 16:40

Bronzot szerzett a drávai irdalt halászlé

Zs. J.

Idén a horvátországi Kiskőszeg adott otthont a nemzeti összetartozás napján a negyedik Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságnak. Hét ország huszonegy csapata érkezett a versenyre, többek között Kárpátaljáról, Muraközről, Felvidékről, Vajdaságból, hogy elkészítsék tájegységük jellegzetes halászlevét. Elmondható, az étel neve megegyező volt, de elkészítése tájegységenként változott.

A kárpátaljai csapat egy nehézséggel szembesült az út elején. A séfjük nem tudott eljönni a versenyre a háborús helyzet miatt, mivel hadköteles, így a csapat főszakács nélkül maradt. Csapattársaik így is elutaztak, és elkészítették a hagyományos halászlevüket főszakácsuk receptje alapján kerámiaedényben, amelyet annyival bolondítottak meg, hogy a harcsaszeleteket meggrillezték. Térségünket, Baranya megyét Nagypál Jenő, pécsi szakács képviselte. 

– Első alkalommal vettem részt a versenyen, a drávai irdalt halászlevet készítettem el hatfajta halból – mondta el lapunknak Nagypál Jenő. – A zsűri a hal ízére tette a fő hangsúlyt, amivel nem tudtam versenyezni, hisz az én halászlevem alapleve 38–40 perc gyorsforralással készül. 

Kiderült, a halászlevet a csuszai csárda tulajdonosától, Sipőc Árpádtól tanulta 2010-ben, melyet a drávaival vegyített. Fokozatosan fejlesztette, alakítgatta, majd 2017-ben a Gasztroangyalban is bemutatta, azóta a drávai irdalt halászlevével több díjat nyert el. A Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságon Nagypál Jenő bronz minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában