Kisvasút az álomerdőben

2022.07.07. 17:32

Szeptembertől újra zakatol a Zselici Csühögő

B. M.

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása nem kímélte a felújítás alatt lévő pálya szakaszait sem, ezért a tervezettnél csak később, szeptemberben tudják átadni a kirándulóknak a Zselici Csühögőt, az almamelléki kisvasutat. 

A Zselici Csühögő Almamellék és Sasrét között közlekedik, néhány évvel ezelőtt a Baranya Megyei Értéktárban is helyet kapott. A kisvasutat igyekeznek megőrizni, öt éve komplex fejlesztést hajtottak végre, akkor megújult és bővült az almamelléki állomás, és egyben visszanyerte eredeti formáját is az impozáns épület. Akkor teljes felújításon estek át a C-50-es mozdonyok, a „Dunakeszi” zárt kocsik és a „Maszolaj” nyitott kocsik is.

A kirándulók szeptemberen ismét felülhetnek a vonatra

A pandémia alatt kényszerű szünetet kellett tartaniuk, de 2021 nyarán újraindulhattak, ezt követően idén további rekonstrukciót kezdett el a Mecsekerdő Zrt. a kormányzati támogatásnak köszönhetően. Ennek részeként felújítják a pályát, faszerkezetű várót építenek, kiállítást hoznak létre, és két nyitott személyszállító kocsi mellett egy harmadikat is az utazóközönség rendelkezésére bocsátanak. 

A Mecsekerdő azt közölte, hogy bár a beruházás végét július közepére tervezték, de az elmúlt hónap szélsőséges időjárása miatt rengeteg sár zúdult a pályára, amely nehezítette a munkálatokat. A vasúti pálya felújításának befejezése várhatóan szeptember 15-re tolódik. A szintén megújuló almamelléki állomásépületbe tervezett, a Biedermann családról és a kisvasútról szóló kiállítás szeptember végén nyílik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában