Bama.hu podcast

2023.02.09. 19:50

Soha nem látott tömeg rohamozta meg a Mecsek túraútjait

A Duna-Dráva Nemzeti Park élére 2006-ban nevezték ki Závoczky Szabolcsot, aki a bama.hu hírportálunk podcastműsorának volt a vendége. Az igazgató beszélt a múltról, jelenről és a jövőről, így a mohácsi csata 500. évfordulójáról is.

Zs. J.

Immár 17 éve igazgatja legjobb tudása szerint Závoczky Szabolcs a Duna-Dráva Nemzeti Parkot. 2006-ban nevezték ki a nemzeti park élére, pár hónapra rá egy nagy eseményre került sor a park életében. Három államfő (Sólyom László magyar, Stjepan Mesic horvát, Boris Tadic szerb) 2007-ben Kölkeden találkozott.

– Azt el lehet mondani, szinte minden bokorban volt egy biztonsági ember, még a fákon is lóg­tak – emlékezett vissza a találkozóra Závoczky Szabolcs.
A kölkedi találkozón a három államfő az egyedülálló természeti terület közös védelméről tanácskozott, és itt elhangzott, el kell érni, hogy ne csak az állatok, hanem a három állam polgárai is szabadon közlekedjenek a területen. Horvátország január elsején belépett a schengeni övezetbe, így már határellenőrzés nélkül átmehetünk Horvátországba, illetve Horvátországból Magyarországra,

– Horvátország irányába a schengeni csatlakozással könnyen átjuthatunk, ami a kerékpárturizmust is erősítheti – említette meg Závaczky Szabolcs, aki hozzátette, hogy a vízitúrák útvonala továbbra is a nemzeti parkon vezet át a drávai régióban, vagyis továbbra is engedélyköteles.
A Covid-járvány érdekes dolgot hozott a felszínre. Mivel a pandémia alatti lezáráskor nem lehetett máshová menni, csak a természetbe, így nem meglepő, hogy soha nem látott embertömeg jelent meg a Mecsekben. Sokan autóval érkeztek, így volt olyan, mikor kis túlzással élve: egymás hegyén-hátán álltak az autók. 

– A következő évek egyik nagyobb fejlesztése a parkolók kialakítása lesz, hogy egy olyan infrastruktúrát biztosítsunk, ahonnan zavartalanul, normális körülmények között megtudják közelíteni a kiemelt helyeinket 

– említette az igazgató.
A podcast-ben rákérdeztünk a Duna-Dráva Nemzeti Park éves látogatói számára, amiről Závoczky Szabolcs elmondta, hogy a tavalyi évben 140-160 ezer fizetős vendéget regisztráltak, a legtöbben az abaligeti barlangot látogatták, de népszerű volt a nagyharsányi panoráma kilátó, és a mohácsi emlékhely is, amelyet a mohácsi csata 450 évfordulójára, 1976-ban hoztak létre. Ezt a területet kezdetektől a nemzeti park üzemelteti. 

– Nem egy klasszikus természetvédelmi feladat, de számunkra ez egy nagyon nemes vállalás, amit örömmel és hivatástudattal végzünk 

– mondta a nemzeti park igazgatója. 
Nemsokára, 2026-ban lesz az 500. évfordulója a mohácsi csatának. Erre a kerek évfordulóra teljesen felújítanák, modernizálnák az emlékhelyet, illetve a területen feltárt tömegsírokban lévő hősi halottakat méltó keresztény szertartás mellett újratemetnék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában