Több megbecsülést az uszonyosoknak!

2023.03.08. 10:18

Március huszadikán ünneplik a halakat és a halőröket

Sz. Zs.

Illusztráció

Fotó: Rocksweeper

A Magyar Haltani Társaság javaslatára 2017-től minden év március 20. a Halak napja, tavaly óta egyben a természetes vizeinkben a halakat óvó, vigyázó Halőrök napja is. Az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete korábban közös döntése eredményeként e jeles nap elsődleges célja a halak és védelmük további népszerűsítése, mert megítélésük szerint még ma sem mindig kapják meg a társadalomtól a megérdemelt figyelmet.  

E napon, illetve közelében a halakkal kapcsolatban álló, vagy foglalkozó szervezet a saját profiljának megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halakra, azok megbecsülésére, az élőhelyekkel kapcsolatos témák, feladatok jelentőségére. 

Ilyen fórum többek között az őshonos magyar halfajokra fókuszáló halgazdálkodás és haltermelés, az akvakultúra, a kutatás-fejlesztés, a horgászat, mint rekreációs tevékenység, a horgászturizmus, az akvaristák, vagy az egészséges halfogyasztást is népszerűsítő minőségi halas gasztronómia. 

A halak napja 2023. évi központi rendezvényét március 20-án 11 órakor tartják Budapesten, az Öbölház rendezvényközpontban (Budapest Kopaszigát), a házigazda a MOHOSZ OHSZK. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában