Bama.hu podcast

2023.05.11. 19:43

Jó humorával tudja oldani a feszültséget Lakatos Norbert, Vaklufis

Zs. K.
 

Lakatos Norbert Vaklufissal beszélgettünk a bama.hu legújabb podcast adásában. A kisharsányi fiatalemberről korábban is többször írtunk már, hiszen számos programban és jótékonysági kezdeményezésben vesz rendszeresen részt. Legújabb hír, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekeket segítő Esőcseppekért Alapítvány nagykövete lett. Erről is mesélt, de megtudhattuk azt is, hogy hol tanulta a lufihajtogatást, milyen óriásfigurákat hajtogatott az elmúlt években, beszélt a jótékonykodásról, és azokról a szemléletformáló előadásokról is, amelyeket jellemzően gyerekeknek szokott tartani. 

Aki ismeri, találkozott már vele falunapon, vagy egyéb rendezvényen, tudja róla, hogy nagyon jó humora van, általában ezzel oldja a másokban kialakult feszültséget, így segíti az egészséges emberek számára a megnyílást. 

– Amikor elkezdek egy előadást, akkor meg szoktam kérdezni tőlük, hogy tud e valaki vakos viccet. Először mindenki meg van szeppenve, „te atya ég hát ez idejött, és akkor biztos hülyéskedik”. Aztán minden lazábban halad. Úgy tapasztaltam, hogy a humorral talán meg lehet őket fogni

 – mondta.

Norbi természetesen vakvezető kutyájával, a 13 éves Tamival érkezett a szerkesztőségünkbe. Ő már 11 éve van mellette, és mint mondta, még ma is előfordul, hogy egy-egy helyről ki a akarják küldeni őket, ezért el kell magyarázni, hogy ő egy vakvezető kutya, akit kormányrendelet szerint már nem lehet kitiltani, sem intézményekből, sem áruházakból. 

Tavaly ősszel Tamit is tragédia érte: öt fogát ki kellett húzni, mert begyulladt, ezt egy egy-másfél órás altatásban végezték, és a műtét során úgy megsérült a felső állkapcsa, hogy megsüketült. 

– Azt szoktam mondani, csak azt hallja meg amit szeretne. Komolyra fordítva: így már nem tudja ellátni azt a dolgát, amiért van, hiszen engem nem tud vezetni, de nagyon jól elvagyunk, sétálunk, játszunk, az előadásokon pedig a betanult részeket ugyanúgy tudja csinálni, hogy ahogy annak idején – mesélte a Vaklufis.

 

Norbi jól fogadja, szereti, ha leszólítják, ezért arra biztat, hogy nyugodtan kezdjenek el vele beszélgetni azok, akik egy rendezvényen meglátják őt, az ismerkedéssel le lehet küzdeni azt a távolságot, ami a látók és a vak, illetve a gyengénlátó emberek között van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában