Siker a második évben is

2023.07.20. 15:40

Falugondnoki feladataik közé tartozik az emberek összekovácsolása és az értékek őrzés is (galéria)

Czeczon Enikő

Márciusban indult útjára a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán a falu- és tanyagondnoki képzés második alkalommal.

A szakon végzettek pedig július 20-án ünnepélyes keretek között vehették át oklevelüket. Az eseményen részt vett Dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, valamint Dr. habil Koltai Zoltán, a PTE KPVK általános és oktatási dékánhelyettese.

A falu- és tanyagondnoki képzés a PTE KPVK és a Baranya Megyei Önkormányzat együttműködésében született meg, amelynek keretében a hallgatók felkészítése történik a kistelepüléseken, tanyákon felmerülő teendők elvégzésére, a hivatalokkal, intézményekkel, szervezetekkel való kapcsolattartásra, a szociális szolgáltatások tevékenységére.

Az oklevélátadón Vuk Ferenc, ivándárdai falugondnok elmesélte, hogy feladataik közé tartozik, és talán az egyik legfontosabb is, az emberek összekovácsolása. Továbbá kiemelte, hogy szeretnék biztosítani a település lakosai számára, hogy olyan dolgokhoz jussanak hozzá, mint a városban élők. 

Az ünnepségen Őri László elnök kiemelte, hogy a képzés célja használható tudás átadása a gondnokoknak, akik segíteni tudják a vármegye legkisebb településén élő honfitársakat a mindennapos teendők ellátásában. Továbbá kiemelte, hogy szeretné, ha a falu- és tanyagondnokok egyfajta értékőrök is lennének, akik segíteni tudnak a települések értékeinek megőrzésében. Bízik benne, hogy a helyiértékmentés és értékőrzés fontos missziójának is megtudták nyerni a képzés során a résztvevőket és reméli, hogy vármegye-szerte számos érték megőrzésében számíthatnak rájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában