Méltóságteljes lesz az ünnep

2023.08.04. 12:00

Szabadtéri püspöki szentmisével indul pénteken a Havi-hegyi búcsú

Pénteken, augusztus 4-én délután veszi kezdetét Pécsett a Havas Boldogasszony-templom búcsúja, szabadtéri püspöki szentmisével - idén is várják a zarándokokat Pécs legszebb fekvésű templomába, a Havi-hegyre.

Wald Kata

Az 1690-91. évi pestisjárvány elmúltával a pécsi polgárok, megtartva a veszedelem idején tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. Az ún. „Kakasdomb” meredek lejtőjén, hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér sziklákra, mintha azt a Szűzanya jelölte volna ki számukra hófehér ragyogásával. Ennek állít emléket minden év augusztus első szombatján az Ágoston térről induló imádságos, énekes körmenet.

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint augusztus 4-én, pénteken 17.30 órakor rózsafüzér és loretói litánia imádsággal indul a búcsú, 19 órakor szabadtéri szentmisét mutat be Felföldi László pécsi megyés püspök, amelyet követően körmenetet tartanak a kegy­kép másolatával a Havi-hegyi sétányon. Utána, 21 órakor görögkatolikus szent liturgiát végez Zajácz Gábor parókus, éjfélkor csendes szentmisét mutat be Kövesi Ferenc plébános az elhunyt zarándokokért, majd virrasztásra lesz lehetőség a templomban reggelig. Augusztus 5-én, szombaton 7.30-kor indul az imádságos, énekes körmenet a Szent Ágoston-templomtól a Havi-hegyre. A kegytemplomban a nap folyamán horvát és német nyelvű szentmiséket is tartanak. A délutáni szertartást követően ismét körmenetet tartanak a kegykép másolatával, majd szerény agapéra várják a jelenlévőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában