Az Áper laktanyában eltöltött idő meghatározó volt

2023.09.10. 17:30

Egykori katonák találkoztak és nosztalgiáztak Pécsen

Nem telik el úgy nap felnőtt korban, hogy ne nosztalgiáznánk egy kicsit, ne merülnénk el a múltban. Egy dán szerző Meik Wiking vetette papírra az alábbi szavakat: “Ez dióhéjban a nosztalgia lényege. Egyszerre segíthet és fájhat, de mindenekelőtt a miénk, és nem veheti el tőlünk senki.”

Czeczon Enikő

Fotó: Cz. E.

Ez a nosztalgiaélmény valósult meg szeptember 9-én is Pécsen. Győr-Moson-Sopron vármegyei öreg bakák kezdeményezésére lett életre hívva egy olyan találkozó, ahol az 1969 és 1971 között a pécsi Áper laktanyában katonáskodó obsitosok találkoztak, és még több ilyennek a szervezése is tervben van.

Ugyan nem fájt a visszaemlékezés ezen a napon, jó kedvvel ültek le egykori katonatársak az asztalhoz, és idézték fel a hadgyakorlatokat, a parancsokat, az akkoriban énekelt nótákat, és jó szívvel emlékeztek vissza az egykori katonák hajdani szakasz- és század parancsnokaikra, köztük Paál századosra, Rácz főhadnagyra és Bosnyák hadnagyra. 

 

A rendezvényt szervező Médl Sándornak számos kötete jelent már meg, és a következőben, amely a hónap végén jelenik meg, bőven mesél az Áper laktanyáról is. 

– Ötvennégy év telt el 1969 óta. Ez egy hosszú idő, de az Áper laktanyában átéltek rendkívül meghatározó élmények voltak

  mesélte Médl Sándor.  

Szépen lassan összegyűltek az egykori katonák, és egy régi Dunántúli Napló nyomtatott címlapja is előkerült a beszélgetés során, amelyben írnak arról a Köztársaság téri díszünnepségről is, amelyen a Pécsett állomásozó honvédségi és BM-csapatok fiatal katonáinak nagyszabású és soha nem látott katonai pompával lebonyolított eskütétele is megtörtént. Ezen az ünnepségen tették le a katona találkozón résztvevők is az esküt.  

Az Áper egy elképesztően fontos időszak volt az összejövetelen összegyűltek számára, amellyel kapcsolatban a szervező így mesélt: 

– Az ott töltött két év sok mindent hozott az életünkbe, például ott tanultuk meg azt, hogy nem mehetünk a saját fejünk után, és alkalmazkodni kell. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában