Bama.hu videó

2023.10.30. 10:00

Vártoronyra emlékeztető kilátóból nyílik gyönyörű kiállítás a Dunántúl déli részére (videó)

Ősszel is érdemes túrabakancsot húzni, hogy felfedezzük a Mecsek gyönyörű tájait és kilátóit, amelyekről gyönyörű panoráma tárul elénk.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Pécs városának és a Mecsek egyik legfontosabb kilátója a János-kilátó, amely évszázados múltra tekint vissza, és olyan mintha egy meséből emelték volna ki. Ez a vártoronyra emlékeztető kilátó a hatszáztizenegy méteres Tubesben áll. 

A János-kilátó több mint százéves múltra tekint vissza. 1910-benn épült, nevét pedig Rauch Jánosról kapta. A kilátó nagyon hamar közkedvelt kirándulóhellyé vált, és az évtizedek alatt többször is felújították, de végül annyira megrongálódott, hogy bontásra ítélték. 2001-ben azonban adományokból a Mecsek Egyesület egy új tubesi kilátót építettet. 

Hogyha ellátogatunk a János kilátóhoz, és megmásszuk a lépcsőfokokat, akkor a Dunántúl déli részének nagy része szemügyre vehető tiszta időben a magasból. A torony alsó részein pedig a pécsi természetjárás fontos alakjainak és a toronyépítés fő támogatóinak emléktáblái tekinthetők meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában