Grimaszok és mosolyok

2023.11.12. 07:00

Beszéd nélkül is megértjük a babákat, ha figyelünk

Béczi Bernadett babajelbeszéd-oktató nemrég tartott bemutatóórát a Pécsibaba Expón, emellett Szigetváron a Magtárban és Szentlőrincen a Puppalu Játszóházban indul a napokban tanfolyama. Hogy mit is jelent pontosan a babajelbeszéd, illetve, miben segítheti ez a gyermekeket és szüleit, arról az oktató nyilatkozott lapunknak.

Mohay Réka

– A babajelbeszéd arra jó, hogy addig is megértsük a kisbabánkat, amíg még nem tud beszélni. A későbbiekben, amikor még nehezen érthetően fejezi ki magát, a kezeit használva, jelekkel rá tud segíteni mondandójára, így a szülei számára is egyértelmű lesz, mit szeretne. Amikor már szépen beszél, elhagyja a jeleket. Ez tehát egy mankó, ami a kiskori kommunikációt könnyíti meg – tudtuk meg Béczi Bernadettől. Elmondta, több kisgyermek édesanyjaként saját pozitív tapasztalatai sarkallták arra, hogy babajelbeszéd-oktatóvá váljon, s más családokat is megismertessen ezzel a hasznos módszerrel. 

Arról is szó esett, a babajelbeszéd a gyermekek saját maguk által megalkotott jeleket is integrálja, hiszen előfordul, hogy egy kisgyerek magától talál fel egy jelet. A tanfolyamok során azonban a siketek által is használt jelnyelv adja az alapot a jeleléshez. 
Béczi Bernadett elmondta, a jelek elsajátítása mindig a szülőkkel kezdődik, a kurzusokon nekik tanítja meg a jeleket, akik ezeket otthon, a beszéddel együtt (fontos ugyanis, hogy sosem némán jeleljünk) adják tovább a gyermekeiknek. 

Vannak, akik már kismamaként részt vesznek, s a baba születésétől jelekkel is kommunikálnak velük

A kicsik finommotorikája nagyjából féléves korukra lesz olyan fejlett, hogy vissza is tudjanak jelelni, 8–10 hónaposan pedig már nagyon jól tudják használni ezeket – magyarázta. 
– Még akkor is nagy segítség lehet, ha már elkezd beszélni, de még nem teljesen tisztán, ugyanis így könnyebben megértik majd őt a szülei, ezáltal pedig nagyban csökken a meg nem értettségből fakadó frusztráció és így a hiszti is – összegezte tapasztalatait Béczi Bernadett. 
Elmondta, mesekönyvek olvasása során, vagy a természetben is elsajátíthatók a jelek az éppen megfigyelt jelenségek, tárgyak, élőlények kapcsán. 
– A babajelbeszéd segítségével az egészen kis gyermek is meg tudja mutatni, mit szeretne enni, inni, illetve a meséket saját kézjeleivel is vissza tudja majd adni – mondta az oktató. 
Végül pedig kitért egy, a babajelbeszéddel kapcsolatos tév­hitre is. 
– Még mindig hallani olyan aggodalomról, hogy nem késlelteti-e a mutogatás a beszédfejlődést? Ettől nem kell tartani, ugyanis pont az ellenkezője igaz! Saját tapasztalataim és a nálam tanulók pozitív visszajelzései is mutatják, hogy a gyermekek könnyedén, örömmel tudják elsajátítani a jeleket – hangsúlyozta az oktató. 
A beszélgetés során arra is kitértünk, a gyermekkori jelelés később akár felnőtt jelnyelvtanfolyamok jó alapja is lehet, a beszéd mellett jelelni is tudó idősebb gyerekek és felnőttek siketnéma társaik segítségére lehetnek mind munkájuk, tanulmányaik, vagy személyes életük során. Béczi Bernadett babajelbeszéd-oktatóval folytatott teljes beszélgetésünk hamarosan a Bama.hu podcastszekciójában is meghallgatható lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában