gazdaság

2018.02.24. 15:30

Helyi adók: négy hét a fizetési határidő

A jövő héten várhatóan minden háztartásba kikézbesítik a postások az idei évre vonatkozó önkormányzati adóértesítő leveleket a helyi adók befizetésével kapcsolatban, amelyeket idén március 19-ig lehet befizetni.

Hajdu Zsolt

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén is február 20-a és 23-a között adták postára a helyi adókkal kapcsolatos egyenlegértesítőket és csekkeket. Nagy Zoltán, a városi adóiroda vezetője elmondta, idén 95 570 adózó részére küldtek értesítőt az aktuális adóegyenlegéről, illetve 55 ezer határozatot és 130 ezer csekket is postára adtak az építményadó, telekadó, gépjárműadó és iparűzési adó első félévre megállapított összegéről. Idén a március 15-ig esedékes befizetéseket a munkanapok áthelyezése miatt március 19-ig lehet pótlékmentesen befizetni.

– Megváltoztak január elsejétől a pécsi adóügyi osztály bankszámlaszámai, mert az önkormányzat számlavezetője a Magyar Államkincstár lett – mondta Nagy Zoltán. – Az egyenlegértesítőhöz mellékeltünk erről egy tájékoztatót is.

A szakember elmondta, az építményadóban az üzleti célt nem szolgáló építmények – lakások – esetében szinte semmilyen változás nem történt. A korábban teremgarázsként adózó garázsok adója növekedett négyzetméterenként 50 forinttal, ugyanakkor az egyéb garázsok esetében 50 forinttal csökkent az adó mértéke.

– Az adómértékek egységesítése kapcsán változtak a vállalkozások adóterhei, például a termelési tevékenység esetén csökkent, az üzleti célt szolgáló építmények általános adója viszont 150 forinttal emelkedett négyzetméterenként. Gazdaságfejlesztési megfontolásokból csökkent a termelési célt szolgáló, illetve a használaton kívüli építmények adója, 600-ról 500 forintra. A multicégek által fizetendő adó 1700-ról 1840 forint/négyzetméterre nőtt.

A magánszemély tulajdonában lévő lakás, ahová a vállalkozás székhelye vagy telephelye van bejelentve, és az ingatlanban a tulajdonos lakik, akkor az adó 500 forint négyzetméterenként, ha vállalkozási tevékenység folyik, vagy a vállalkozási tevékenység kapcsán a lakás után költséget számolnak el. Ha nem folytatnak a lakásban vállalkozási tevékenységet és költséget sem számolnak el, csupán a székhely vagy telephely működik ott, akkor az ingatlan a lakásra vonatkozó szabályok szerint adózik.

Többféle befizetési mód közül is választhatunk

Az új bankszámlaszámok elérhetőek a gov.pecs.hu/online ügyintézés/helyi adók oldalon is. Nincs külön tennivalója annak, aki a kiküldött csekkeken fizeti be az adót, azon az új számlaszámok szerepelnek. Az ügyfélszolgálati irodában, a bankkártya-elfogadó terminálon keresztül is van lehetőség befizetni adót, azonban a legegyszerűbb megoldás a gov.pecs.hu honlapról indítható, áruvásárlásnak minősülő, internetes bankkártyás fizetés. Továbbra is lehetőség van a banki utalásra, azonban ajánlott ellenőrizni a számlaszámot a megküldött fehér csekkekről, hogy ne a tavalyi évben használt utalás számlaszámát írják be. Fontos, hogy a Magyar Államkincstárnál nem működik a csoportos beszedési megbízás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában