fürdőfelújítás

2018.03.12. 20:00

Több száz millióval többért vállalnák a kivitelezést

Eredménytelenné nyilvánította az önkormányzat a Harkányi Gyógyfürdő felújításának kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást és újat ír ki. Bár ez nem veszélyezteti a beruházást, viszont feltehetőleg hónapokkal késleltetheti a munkálatok kezdetét.

Zs. K.

A képviselő-testület szerdán rendkívüli ülésen tárgyalt a fürdőfejlesztésre kiírt közbeszerzési eljárásról. A város önkormányzata novemberben írta ki nyilvános közbeszerzési pályázatát. Az első fordulóban az alkalmasságra irányuló felhívásra egyetlen cég, az Aqua­profit Zrt. jelentkezett, ezért a második fordulóban a kivitelezésre csak tőlük kérhetett árajánlatot az önkormányzat.

– A város rendelkezésre álló anyagi forrása, valamint a kivitelező cég ajánlata között 390 millió forint van, sajnos az utóbbi javára – mondta dr. Markovics Boglárka jegyző. Mint fogalmazott, ezekkel a paraméterekkel az önkormányzat nem tud kötelezettséget vállalni a beruházásra, ezért ezt a közbeszerzési eljárást eredménytelenné kell nyilvánítani, és új közbeszerzési eljárást kell kiírni.

A képviselők az elkövetkezendőkben döntenek majd arról, hogy a műszaki paraméterek megváltoztatásával csökkentik a kivitelezés költségeit, vagy ragaszkodnak az eredeti tervekhez és megpróbálnak más megoldást keresni, hogy a szükséges forrást biztosítani tudják.

Ami biztos: új közbeszerzési eljárást kell kiírni, ezzel pedig több hónappal is elhúzódhat a fürdő felújítási munkálatainak kezdése, de a kormány által nyújtott 1 milliárd  forintos támogatást december 31-ig fel kell használni.

Baksai Endre Tamás polgármester hangsúlyozta, olyan döntést fognak hozni, amely semmiképpen nem veszélyezteti a beruházást.

– Sajnos elmondható, hogy rövid időn belül mintegy 30 százalékkal emelkedtek meg a kivitelezői költségek – fogalmazott a városvezető. Ezt a terveket készítő cég is megerősítette: folyamatosan telítődik a piac és egyértelműen kijelenthető, hogy már nem a megrendelők, hanem a kivitelezők diktálnak.

A közbeszerzésre jelentkezett cég volt egyébként a kivitelezője a Harkányi Gyógyfürdő őszre elkészült, november 6-án átadott Gyermekvilág és Gyermekmedence részlegének.

Több téli fürdőélményt nyújtanának

A kormány 2015-ben döntött arról, hogy támogatja Harkány turisztikai céllal tervezett fejlesztéseit. Ennek első lépcsője volt az a 300 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás, amelyből a Gyermekvilág és Gyermekmedence megépülhetett. A beruházás második ütemében a kormány további egy milliárd forint támogatásából két – egy szabadtéri és egy fedett – medencét alakítanának ki, így a vendégek számára a téli hónapokban is elérhetővé válna az élményfürdőzés.

Több wellness- és élményelem, két beltéri csúszda, sodrófolyosó, mászófal, családi csúszda, pezsgőfürdő, nyakzuhanyok, hidromasszázsfülke, ugrálóhely is szerepel a terveken.​​ Az úgynevezett III-as medence rekonstrukcióját és a wellness szolgáltatásokhoz szükséges fejlesztést ez év végére​ kell befejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában