szomjoltó

2018.07.19. 11:30

A sörmester szerint kihívás egy tiszta és kiváló lágert készíteni

Ha létezik férfiemberek számára álommunka, az talán a sörmesteri pozíció lehet, amely csak első hallásra tűnhet habkönnyűnek. A dunaújvárosi születésű Hanák Dávid Tamás 2013 óta dolgozik a Pécsi Sörfőzdében, amely az elmúlt években jelentős szemléletváltáson ment keresztül, mindezt számos rangos elismerés is jelzi.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Enikő

– A Pécsi Sör már korábban is ismert és keresett csapolt sör volt regionális szinten, innen jött az elhatározás, hogy palackos és dobozos kiszerelésben is forgalmazni szeretné a Pécsi Sörfőzde – mondta ottjártunkkor lapunknak Hanák Dávid Tamás. A sörfőzdével kapcsolatban hozzátette: ezzel párhuzamosan bejött egy szemléletváltás, hogy törekedjenek betartani a német tisztasági szabályokat.

Ehhez azonban meg kellett alkotni az új receptúrát. Így most a Pécsi Prémium Lager tisztán árpamalátából készül ötfajta komló felhasználásával. E sör tavaly „Év terméke” díjat kapott, az idén pedig már egy ezüst- és egy bronzminősítést is szerzett, mint kisüzemi termék. A termékcsalád pedig folyamatosan bővül, tavaly megjelent a Pécsi Prémium szűretlen Pils, ez évben pedig a jött a Prémium Búza és a közelmúltban a Prémium Barna sörük.

A név kötelez

Magyarország legrégebbi, folyamatosan üzemelő sörfőzdéje a pécsi, azaz az első, illetve a második világháború alatt is folyamatosan termelt az üzem. Magát a sörfőzdét 1848-ban vásárolta fel Hirschfeld Sámuel. A kezdeti időszakban körülbelül 4 ezer hektós kapacitással üzemelt, majd e folyamatos fejlesztés és bővülés következtében elérte az 1 millió hektolitert is. A már említett szemléletváltás kapcsán jelenleg a kisüzemi sörfőzdék számára elérhető jövedéki engedéllyel rendelkezünk, ez azt jelenti, hogy maximum 200 ezer hektoliter alkoholos terméket állíthatunk elő. A magyar sörpiacot tekintve a Pécsi Sörfőzde a legnagyobb kisüzemnek számít. Általánosságban elmondható, hogy a kézművesnek mondott, illetve a kisüzemi sörfőzdék sokféle alapanyagból dolgoznak, kisebb méretű főzési technológiájuk lehetőséget nyújt széles választékú sörkülönlegességek előállítására, ugyanakkor a nagyobb üzemi technológiával előállított szűkebb spektrumú termékpalettát valamivel könnyebb egyenletes minőségben biztosítani. Most e kettő ötvözete lehetőséget nyújt arra, hogy állandó minőségben, különlegesebb termékeket kínáljanak a sörfogyasztóknak.

Fotó: Zsedrovits Enikő

Változó piac

– Elsősorban azt a piaci rést kell megtalálni, ahová még érdemes belépni. Ilyen például Prémium Búza sörünk, amelyet jól fogadtak a vásárlók. Tehát kell egy biztos kereskedelmi, piaci információ, amely alapján egy-egy terméket elkezdhetünk kitalálni, fejleszteni – mesélte Hanák Dávid Tamás. Ez a munka körülbelül négy-öt hónapig tart. A sörök esetében azt sem szabad elfelejteni, ha elkészítenek egy főzetet, annak az érési ideje egy-másfél hónap, tehát csak az érést követően derülhet ki, hogy a kitalált sör milyen ízeket, aromákat hordoz. Ha működik, és jónak találják, eztán kezdhetnek csak azon dolgozni, miként készítsék el üzemi szinten.

Gyakornokként kezdte

Hanák Dávid Tamás Dunaújvárosban, majd Rácalmáson élt a családjával. Hatévesen egy hosszabb időszakot volt kénytelen kórházban tölteni, így gyerekfejjel azt határozta el, orvos lesz, de aztán a felvételi papírok leadásakor, hosszas töprengés után lemondott e tervéről, s véletlenül bukkant rá az akkori Corvinus Egyetem élelmiszermérnök képzésére. – Ezután kerültem Budapestre, azonban akkori kedvesem, aki ma már a feleségem, Pécsett folytatta tanulmányait matematikusként. A Corvinuson aztán a gabonaipari szakosodáson gondolkoztam, közben kreditgyűjtés végett felvettem egy kiegészítő tárgyat, amely a söriparral foglalkozott. Jó ötletnek tűnt... – mesélte, hogyan került közelebb a sörfőzéshez. – Az első órán azonnal elvarázsolt a professzor asszony, Hegyesné dr. Vecseri Beáta előadása. Itt eldőlt a sorsom, sör- és szesziparra jelentkeztem, az egyetem végén pedig volt egy 14 hetes szakmai gyakorlatom, amelyet már a Pécsi Sörfőzdében töltöttem. A diploma után pedig itt is helyezkedtem el, első körben mint gyakornok, ez évtől pedig már sörmesterként dolgozom, és nagyon szeretem a munkámat.

Issza is a sört

– Szeretek kísérletezni, új söröket megkóstolni. Egyfelől tanul és tapasztal az embert, plusz rengeteg információt is szerez a piaci újdonságokról és változásokról. Alapjáraton az erősebb, barna söröket kedvelem, de most már hazánkban is egyre több jó kisüzemi sörkülönlegességgel lehet találkozni. Szakmailag azonban azt vallom, talán a legnehezebb egy jó láger típusú sört készíteni, mivel ez egy könnyedebb, tisztább és frissebb sör, így egy apró hiba is nagyon feltűnő lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában