mérföldkő

2018.12.08. 07:00

Indulhat a tízmilliárdos orvoskari beruházás

Az elmúlt évek egyik legfontosabb beruházásaként említette dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbjének építését. Az ünnepélyes alapkőletételre pénteken került sor Pécsett, a Szigeti úton.

Mészáros Rita

Fotó: Csortos Szabolcs

Nagyszabású beruházás kezdődik a PTE orvoskarán, ahol egy több mint 12 ezer négyzetméteres, új elméleti szárny épül. Az ünnepélyes pénteki alapkőletételen Páva Zsolt polgármester mellett részt vett többek között dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár, dr. Miseta Attila, a PTE rektora és Peresztegi Imre, a kivitelezést végző ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója.

A beruházás során korszerű, új terek épülnek, megújuló energiával látják majd el az intézmény egyes részeit, és biztosított lesz a teljes akadálymentesítés is. Emellett megújul az épület teljes környezete, új közműhálózatot építenek ki, valamint nagyarányú parkosítást valósítanak meg a területen.

A fejlesztés eredményeként a sajtóközlemény szerint a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eszközök beszerzése révén orvosi csúcstechnológiák biztosítják majd a képzés hátterét. A munkálatok a tervek szerint 2020 második negyedévében fejeződnek be.

Az alapkőletétel dr. Bódis József szerint mérföldkő, nemcsak a Pécsi Tudományegyetem, hanem az egész magyar orvosképzés történetében.

A felépülő elméleti tömb még több lehetőséget nyit meg a hallgatók, kutatók és tanárok előtt.

A PTE számos épülete megújul

A jelenlegi beruházás a Modern Városok Program keretében valósul meg. Ennek részeként Magyarország Kormánya 25 milliárd forinttal támogatja az egyetemet, amelynek célja az intézmény versenyképességének erősítése, az oktatási és szolgáltatási portfólió fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása – írják közleményükben. Az egyetem több karán már javában folynak a fejlesztések, a már meglévő ingatlanok megújítása mellett számos új épületet létesítenek. Az orvoskar bővítése ennek a programnak a „zászlóshajója”, a támogatás teljes keretéből bruttó 10,669 milliárd forint jut rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában