fejlesztés

2019.09.20. 14:00

1,2 milliárdból épül irodakomplexum az egykori Ifjúsági Ház helyén

Többszintes, korszerű irodaházként születik újjá a volt Ifjúsági Ház. Az átépítés megkezdődött, egy év múlva már rá sem fogunk ismerni a kultikus pécsi épületre.

Tóth Viktória

A szebb napokat is megélt belvárosi Ifjúsági Ház homlokzatán még fent van a felirat, ám az épület belsejét már szinte teljesen szétszedték a munkások. Az ingatlan eredeti funkcióját közel tíz éve elvesztette, 2011. december 29-én lapunk is jelen volt az utolsó ott tartott foglalkozáson.

Pénteken délelőtt tartották a munkaterületek átadását, ahol Decsi István alpolgármester és Vári Attila, a kormánypártok pécsi polgármesterjelöltje számolt be a beruházás jelenlegi állásáról. Az alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az elmúlt évben 3500 négyzetméter irodafelületet alakítottak ki a városban, amit Pécsre települő cégekkel töltöttek meg. Ám olyan nagy léptékű fejlesztés, mint az Ifjúsági Ház átalakítása, eddig még nem valósult meg, ugyanis az épületben 2000 négyzetméteren alakítanak ki irodafelületet és hozzá kapcsolódva éttermet, kávézót a jövőben ott dolgozók számára.

A TOP-program keretében a jelenleg kétszintes épületre egy újabb emeletet húznak, így jön létre a 2000 négyzetméteres alapterület. A teljes felújítás során a tartószerkezetet megerősítik, nyílászárókat cserélnek és energetikai korszerűsítést is végrehajtanak. A beruházásra 720 millió forintot költenek, továbbá mintegy félmilliárd forintból az ingatlan mellett álló belvárosi parkoló zöldfelületi fejlesztéssel járó korszerűsítése valósul meg. Fákat ültetnek, valamint elektromos töltőállomásokat is telepítenek. Decsi István emlékeztetett, hogy a jelenlegi parkoló helyén éveken keresztül egy gödör tátongott, első lépésként tavaly a város ezt visszavette és a fejlesztési terület részévé tette.

Az irodahelyiségeket a tervek szerint a jövő év második felétől adják.

Vári Attila is örül a fejlesztésnek

A beruházás fontosságát, jelentőségét egyébként az is indokolta, hogy korábban több nagy cég is, mint például a Viessmann, az ALDI és az IT Services is hasonló módon jelenhetett meg Pécsen. Vári Attila elmondta, polgármesterjelöltként nagyon örül a fejlesztésnek, mert a városban még mindig van néhány üresen álló, kihasználatlan épület.

– A gazdaságélénkítés folyamatában az új létesítmények építése mellett fontos, hogy a leromlott állapotú belvárosi épületek is új funkciót kapjanak – fogalmazott. Azt is hozzátette, hogy a szóban forgó fejlesztéssel is egy olyan épület újul meg, amely egyrészt nem illeszkedett a városképbe, másrészt kihasználatlanul állt közel tíz évig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában