Mezőgazdaság

2020.05.10. 11:30

Megnyílt a kassza: még igényelhetők az agrártámogatások

Az egységes kérelem kitöltési felülete április elején megnyílt: fontos tudni, hogy a szankciómentes kérelembeadásra 2020. április 6-a és május 15-e között van lehetőség – hívja fel a figyelmet a kormányhivatal.

Wald Kata

Aszály súlytja a termőföldeket

Fotó: Dunántúli Napló

Igényelhetők az agrártámogatások – április 6-án megnyílt az egységes kérelem kitöltési felülete, az erről szóló rendeletek a Magyar Közlöny 63. számában jelentek meg.

– Negyvenhárom közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehet az egységes kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokon – például alaptámogatás (SAPS), zöldítés – túl a kapcsolódó nemzeti támogatások (például átmeneti nemzeti anyatehén tartás támogatása), valamint a vidékfejlesztési program intézkedései (például agrár-környezetgazdálkodás, erdészeti jogcímek) esetében kell a felületet használni – a Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint.

A kitöltési felület a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén érhető el. Fontos tudni, hogy a szankciómentes kérelembeadásra április 6-a és május 15-e között van lehetőség. Az ezt követően benyújtott kérelmeket június 2-ig lehet szankciómentesen módosítani, az érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével járó szankciós módosítást pedig június 9-ig lehet elvégezni.

– A koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel fontos minden termelőnek körültekintően eljárnia, és a kérelme beadását a május 15-ei határidő szem előtt tartásával kell ütemeznie. Az Agrárminisztérium nem tervezi a kérelmezési határidő meghosszabbítását – hívja fel a figyelmet a kormányhivatal.

A kérelem beadásában közreműködő falugazdászok és szaktanácsadók megtették az elővigyázatossági intézkedéseket, előzetes telefonos vagy e-mailes egyeztetés nélkül senki ne keresse fel a meghatalmazottját.

Idén távkonzultációval segítettek

Idén is biztosítja a gazdálkodók számára az egységes kérelmek sikeres benyújtásához szükséges szakmai konzultációs lehetőséget a Baranya Megyei Kormányhivatal. A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel a hagyományos tájékoztató fórumot ezúttal videókonferencia keretében tartották meg az Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály szakemberei: az egységes kérelmek beadásával, az igényelhető jogcímek vis maior eseteivel kapcsolatos tájékoztatásra, távkonzultációra tegnap került sor.

– Az idei évi egységes kérelmek benyújtásával kapcsolatos kormányhivatali tájékoztatás a Magyar Államkincstár által összeállított diasor alapján történik, de érdemes megnézni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérelembeadást segítő oktatóvideó-sorozatát is – hívja fel a figyelmet a kormányhivatal.

A Magyar Államkincstár az idei egységes kérelmek beadása során is alkalmazza az előzetes ellenőrzést, mert ez nagymértékben növeli a hibátlan kérelmek benyújtási arányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában