Bizonytalanság

2020.05.22. 07:00

Mi lesz a 18 milliárdos Thyssenkrupp beruházással?

Hiába kerestük a Thyssen­kruppot, egyelőre nem nyilatkoztak a tervekről, csak annyit tudni bizonyosan, hogy még nem vágtak bele a pécsi óriásberuházásba, pedig 2020-ra már az épületet fel akarták húzni. Egy másik ötletet, a vakcinagyárat, pedig úgy néz ki, hogy nem Pécsen valósítják meg.

Bóka Máté

Még tavaly október elején jelentették be, hogy a Thyssenkrupp német nagyvállalat 18 milliárdos zöldmezős beruházással épít gyárat az M6-os nyomvonalától délre. Akkor Marc de Bastos Echstein, a vállalat ügyvezető igazgatója azt mondta az alapkőletételen, hogy az új gyárban a legmodernebb technológiával készülnek majd autóalkatrészek hagyományos és elektromos motorokhoz, az új telephelyen kétszáz ember találhat majd magának munkát.

Akkor még úgy számoltak, hogy 2020-ra már állni fog az épület, a munka pedig 2022-ben indulhat el.

Az elmúlt hónapokban – még a járványt megelőző időszakot is beleértve – azonban nem történt tényleges előrelépés a területen. Ezért néhány nappal ezelőtt megkerestük a céget, hogy milyen terveik vannak, hogyan áll a beruházás előkészítése, ám hivatalosan nem válaszoltak.

Más forrásból azonban úgy tudjuk, hogy korábban nagyon pörgették a munkák elindítását, szerették volna mihamarabb elkezdeni a kivitelezést, amiben közrejátszhatott az is, hogy kiváló kapcsolatot ápoltak az előző városvezetéssel, amelyik pedig a kormánnyal volt partnerségben.

Információink szerint nem sikerült a kivitelezőkkel megegyezni, ezért elkezdtek gondolkodni a projekt átdolgozásán. Ezt követően azonban beütött az autóipart is sújtó koronavírus-járvány, ami új helyzetet teremtett. Mindezek ellenére nem kizárt, hogy építkezni fognak.

Szintén a pécsi ipar jövőjével kapcsolatos hír, hogy Péterffy Attila, Pécs polgármestere nemrégiben arról a felvetésről beszélt, hogy Pécsen vakcinagyárat kellene telepíteni, majd nem sokkal később kiderült, hogy Debrecenben nemzeti vakcinagyár lesz. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint így kérdés, hogy „jutott-e ideje Péterffy Attilának a szüntelen kormány-ócsárlás, durcás kisfiúként való viselkedés közepette arra, hogy erről bárkivel érdemben tárgyaljon”.

Kérdőívek helyett megoldás kell

Hoppál Péter fideszes pécsi parlamenti képviselő már április elején felhívást intézett pécsi és Pécs környéki mikro-, kis- és közepes vállalkozáshoz, hogy problématérképet lehessen felállítani. A visszajelzésekből kiderült, hogy a vállalkozások nagy részének okoz problémát az üzlethelyiségek bérleti díjának kifizetése – írta a politikus. Akkor erre Péterffy úgy reagált, hogy a problémát már meg is oldották, és ahelyett, hogy „kérdezőbiztosok hadát foglalkoztatja” Hoppál, inkább hívta volna fel őt.

Most arról adott ki közleményt a polgármester, hogy „minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy megismerjem a pécsi vállalkozások helyzetét, kilátásait és cégvezetők véleményét”. Ezért levelet írt a legnagyobb pécsi cégeknek, és egy online kérdőívet is létrehozott, ezen várja a vállalkozók meglátásait. A nemzeti oldal szerint már nem kérdőíveket kellene alkotni, hanem a megoldáson dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában