beruházás

2020.06.19. 07:00

Hoppál: a kormány tartotta Pécsen a német óriáscéget

A pécsi önkormányzat gazdaságfejlesztési főosztálya csúfosan megbukott, egyetlen befektetőt sem hozott Pécsre, ezért is nevetséges, hogy azt hangsúlyozza a pécsi városvezetés, hogy a velük folytatott tárgyalásoknak köszönhetően marad a városban a Thyssenkrupp – mondta Hoppál Péter, a Fidesz parlamenti képviselője.

Bóka Máté

– Nem a mostani városvezetésnek, hanem a kormányzat és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) munkájának köszönhető, hogy a német nagyvállalat, a Thyssenkrupp továbbra is Pécsen marad – szögezte le Hoppál Péter (Fidesz) parlamenti képviselő arra reagálva, hogy a pécsi önkormányzat saját tárgyalásainak eredményeként tekint a világcég azon döntésére, miszerint a vállalat továbbra is a városban kívánja felhúzni új gyárát.

Mint ismert, a német cég néhány napja jelentette be, hogy bár már 2021-re szerették volna a gyárukat tető alá hozni, ezzel másfél-két évet várnak.

Hoppál Péter felidézte, az elmúlt években a Külgazdasági- és Külügyminisztérium azzal támogatta a régió gazdaságfejlesztését, hogy folyamatosan irányított Pécsre világcégeket, melyek gyárakat, csarnokokat építettek, vagy épp azok alapköveit helyezték el. Mint mondta, a kabinet támogatást is adott a cégnek, a Thyssenkrupp 17 milliárdos beruházásához ugyanis a kormány 5,57 milliárd forint hazai forrással járult hozzá, a város pedig a helyszínt biztosítja.

A kormány 2018-ban összesen 7,5 milliárdos támogatást nyújtott a dél-koreai cégnek, a Hanon Systemnek, hogy összesen 516 munkahelyet teremtsen, aminek túlnyomó része (450 álláslehetőség) Pécsett jött létre. A gyár elkészült a Déli Ipari Parkban, és a termelés is beindult.

Szintén kormányzati együttműködéssel tudott bővíteni a BAT Pécsi Dohánygyár is az elmúlt években – közel 40 milliárdos értékben –, például tavaly 7,5 milliárd forintos fejlesztéssel hozta létre harmadik pécsi üzemét. A kormány 750 millió forint támogatást nyújtott a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül a Harman pécsi beruházásához, a Hauni pedig szintén tavaly kapott milliárdos kormányzati támogatást a fejlesztéséhez.

Botrány az önkormányzati iroda körül

Péterffy Attila polgármester ötlete volt az, hogy hozzanak létre az önkormányzatnál egy gazdaságfejlesztési főosztályt, amivel vélhetően az volt a cél, hogy a kormánynál is hatékonyabban hozzanak befektetőket Pécsre. Ám annak vezetőjéről néhány hónap elteltével kiderült, hogy a korábbi munkahelyén súlyos elszámolási vitába keveredett a külügyminisztériummal és más partnereikkel. Az erről szóló sajtóhírek után a városvezetés tagadta, hogy tudott volna a vezető múltjáról, és azt állították, már korábban megegyeztek vele, hogy a nyár közepén távozik.

Hoppál Péter szerint éppen azért is nevetséges, hogy a baloldali városvezetés befektetőkkel való tárgyalások eredményéről beszél, mert az irodájuk és annak vezetője csúfosan megbukott, hiszen a megemelt városházi fizetések és új állások ellenére egyetlen befektetőt sem hoztak Pécsre, pedig bőven lett volna erre lehetőségük a pécsieket támogató kormánnyal szemben folytatott örökös, értelmetlen hadjárat helyett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában