"Lobog a szélben a szélzsák, villognak egyre a lámpák..."

2021.12.09. 12:36

Karnyújtásnyira a reptér állami fejlesztése

Akár már jövő hét kedden szavazhat a pécsi közgyűlés arról a megállapodásról, amely alapján a kormány vállalná a Pécs-Pogányi Repülőtér fejlesztését. Ezzel többéves előkészítő munka végére kerülhet pont.

Vizvári Soma

Fotó: Löffler Péter

Napokon belül megszülethet a megállapodás arról, hogy a kormány fejleszti a Pécs-Pogányi repülőteret - jelentette be Kővári János Hoppál Péterrel és Őri Lászlóval közösen a reptéren tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A megyei fejlesztési biztos elmondta, a pogányi reptér tizenöt évvel ezelőtti átadása óta körülbelül  másfél-kétmilliárd forint működési támogatást kapott Pécs költségvetéséből, tehát a város polgáraitól.

– Azonban ezalatt a tizenöt év alatt nem sikerült azt a fejlesztést lebonyolítani, amire szükség van ahhoz, hogy valóban gazdaságélénkítő szerepe legyen - tette hozzá.

Kővári emlékeztetett, mivel Pécsnek nincsen ehhez megfelelő költségvetési helyzete, sem elég erős gazdasága, az elmúlt években Hoppál Péter, Pécs és környéke fideszes országgyűlési képviselője rengeteget lobbizott a kormánynál azért, hogy az állam vállalja magára a reptér fejlesztését. A megyei fejlesztési biztos közölte, szerdán tárgyalt a témában Ruzsa Csaba alpolgármesterrel, és amennyiben ezekben a napokban megszületik megállapodás az önkormányzat és a kormány között, akkor azt már a jövő hét keddi, tehát a december 14-i közgyűlés jóváhagyhatja.

 

Hoppál Péter elmondta, ahhoz hogy a Pécs-Pogányi Repülőtér hozzájáruljon a régió, és a megye gyarapodásához, a légikikötő tízmilliárdos nagyságrendű fejlesztésére van szükség. A parlamenti képviselő úgy fogalmazott, ezzel négy legyet ütnének egy csapásra, hiszen a környékre csábítandó nemzetközi nagyvállalatok újabb logisztikai lehetőséggel gazdagodnának, fellendülne a turizmus a térségben, a külföldi diákok Pécsre utazása egyszerűsödne, és a Paksi Atomerőmű fejlesztése is egy kiszolgáló bázist kapna.

Mint mondta, ennek érdekében négy éve folytat tárgyalásokat a kormány részéről Süli Jánossal, aki időközben a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter lett.

 

– Nagyon bízunk benne, hogy a többéves előkészítő munka eredményeként a kormányzat partnerségével újjáéledő Pécs-Pogányi Repülőtér is ahhoz járul hozzá, hogy Baranya megye bezártsága csökkenjen - fejtette ki Őri László. A Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke köszönetet mondott Süli János miniszternek, és Mikes Éva régiós fejlesztési kormánybiztosnak.

Mint mondta, az ő baranyai, pécsi elkötelezettségük is fontos szerepet játszott abban, hogy a megállapodás karnyújtásnyi közelségbe kerüljön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!