A gyerekek kedvence

2022.07.09. 07:00

Megérkezett az árusokhoz a vajszlói mézédes

Címkék#dinnye

Az idei dinnyeszezonnak nagy lökést adott az elmúlt hetek szinte már trópusinak mondható forró, száraz időjárása. A folyamatosan harminc fok feletti hőmérsékletnek és a kevés csapadéknak köszönhetően a vajszlói dinnye érése felgyorsult.

Radnai B.

Már napok óta folyamatosan szedik a görögdinnyét Vajszlón a gazdálkodók. A várakozásnak megfelelően a dinnyék íze a szokásoknak megfelelően prémium minőségű, vagyis az idei évben is méltán írhatják ki a kereskedők a vajszlói görögdinnye mellé jelzőként, hogy „mézédes”.

- Az időjárás tökéletes volt, és minden körülmény adott volt a jó dinnyeterméshez – értékeli az idei eredményt Józsa István, vajszlói gazdálkodó, aki elmondta, hogy már folyamatosan szedik a termést, hogy minél előbb eljuthasson a megye piacaira és kereskedőihez. - Az idei termés minősége megfelel a dinnyével szemben támasztott elvárásainknak, egyedül a mennyiség az, ami egy kicsit visszaesett - meséli Józsa István, aki a Dunántúli Napló kérdésére úgy saccolta, hogy míg tavaly hektáronként átlagosan ötszáz dinnyét lehetett megtermelni, addig idén csak 450-et lehetett leszedni.

A pécsi vásárcsarnokban is megtalálható már a vajszlói mézédes, melynek kilóját 450 forintért mérték az árusok. Összehasonlítva ezt a tavalyi árakkal, drasztikus az áremelkedés, hiszen 2021 július első hetében csak 290 forintot kellett kifizetni kilogrammonként a görögdinnyéért.

Az áremelkedés azonban nem magyar sajátosság, hanem egész Európára jellemző folyamat az idei évben, hiszen a szomszédban zajló háború és a világgazdaság nehézségei miatt bizony 35-40 százalékkal emelkedtek a termelők költségei, aminek következtében a fogyasztói árak is megnövekednek. Más kérdés viszont, hogy a fogyasztói árak emelkedéséből a gazdálkodók rend szerint kevésbé részesülnek, mint a kereskedők, márpedig a termelők azok, akiket elsősorban érint a műtrágya, az üzemanyag és a fóliasátor árának drasztikus emelkedése.

Az elmúlt két-három év időjárási nehézségei után idén azonban végre kitűnő lett a dinnyeszezon, az itthon megtermelt görögdinnye bőségesen elegendő lesz a magyar lakosság részére, számolva az átlagos éves tíz kilogrammos fogyasztással, és jut majd bőven exportra is.

Rendeződhet a dinnyeexport

Az elmúlt években meglehetősen nehézkes volt a görögdinnye exportja. A viharos hazai időjárás és a kedvezőtlen piaci folyamatok miatt csökkent a Németországba, Csehországba, Lengyelországba és a balti államokba irányuló magyar export. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, Mártonffy Béla szerint azonban három alapos indok is van arra nézve, hogy ez a helyzet rendeződhet: egyrészt a déli országokban 20-25 százalékkal visszaesett a termésátlag, másrészt a háború miatt megnövekedett energiaárak miatt a szállítás már nem olyan kifizetődő 3-4 ezer kilométer távolságba, harmadrészt pedig a háború sújtotta Ukrajna teljes termelése is kiesett a képletből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában