Szabad a vélemény

2022.11.28. 13:31

Állampolgárt nevelnek az egyetemi polgárokból

Cz.E.

Forrás: PTE

Fotó: BENDEGUZ STEKLER

A magyar fiatalokat érdekli legkevésbé a közélet Közép-Európában hasonló korú társaikhoz képest, derül ki a Magyar Ifjúság 2020 nevet viselő kutatásból. A Nemzeti Ifjúsági Tanács emiatt indít európai uniós támogatással kétéves képzési programot partnereivel, köztük a Pécsi Tudományegyetemmel.

Igaz, hogy a koronavírus járvány óta megnövekedett az érdeklődés a fiatalok közélet iránti érdeklődése, azonban ez a szám még mindig alacsony a 15-29 éves korosztályok körében. A létrehívott programmal céljuk a szervezőknek, hogy a Kárpát-medencei fiatalok a képzések során megtanulják, hogyan formálják meg véleményüket strukturált formában, érdekképviseleti keretrendszereken belül. Dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa elmondta, hogy ez a projekt és a kitűzött célok mérföldkőnek számítanak a rendszerváltás utáni Magyarország történetében. A Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, Prof. Dr. Fedeles Tamás hozzáfűzte, hogy a pécsi felsőoktatási intézmény életében mindig is kitüntetett helyet foglaltak el a pedagógusképzések- és továbbképzések, ezért azon fognak dolgozni, hogy a partneregyetemekkel közösen létrehozandó képzések módszertani és szakmai megalapozottsága minden tudományos kritériumnak megfeleljen.

Az egész programot a Nemzeti Ifjúsági Tanács fogja össze, amely 2012-ben, 10 évvel ezelőtt alakult meg azzal a célkitűzéssel, hogy nemzetközi tudás-, kapcsolati- és információs tőkével támogassa Magyarország fiataljait és képviselje érdekeit a döntéshozók felé. Missziójuknak tartják az ifjúságügy fejlesztését és a fiatalok közéleti témák iránti figyelmének felkeltését. A tanács nem csak hazánkban, hanem európai szinten is képviselni kívánják a magyar fiatalokat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában