Légy Te is válogatós!

2023.03.13. 17:07

A zöld gondolkodás fontosságára hívták fel a figyelmet

Közeledik az Újrahasznosítás Világnapja, azaz március 18-a. A Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Program e téma köré építve több programot is szervez a felsőoktatási intézmény mind a 10 karára. A rendezvénysorozat neve “Legyél Te is válogatós!”.

Cz. E.

Fotó: Löffler Péter

Az első zöld eseményen dübörgött a bevonuló zene a PTE Bölcsészettudományi- és Természettudományi Kar aulájában, amire érdekesebbnél-érdekesebb ruhakölteményekbe öltözött fiatalok vonultak be. Egy igazi divatbemutatónak lehettek tanúi az érdeklődők, amely a Gicci Ricci Öko Fashion Show nevet viselte. 


Fotós: Löffler Péter

A modellek a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolája 8. b osztályos tanulói voltak. Az intézmény diákjai és dolgozói kiemelt figyelmet fordítanak a környezettudatos szemléletmód kialakítására és annak betartására. Az újrahasznosítás fontosságára ezzel a produkcióval szeretnék a figyelmet felhívni.  

A show alatt láthattunk kukászsákokból, gyufásskatulyából, konzervdobozokból, CD-ékből, kiszakadt könyvlapokból, megevett édességpapírokból, popcornból valamint PET-palackos címkékből készült ruhakölteményeket is. A szettek mindegyike az újrafelhasználás jegyében készült, és a diákok önálló munkáját dicséri. 

Fotós: Löffler Péter

A bemutató végén Molnár Grétával és Háber Dorottyával, a show két résztvevőjével, és a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolájának tanulóival beszélgettünk.   Elmesélték, hogy először az intézmény farsangi mulatságára született meg a divatbemutató ötlete, amit végül az újrahasznosítás témájával spékeltek meg. Azért ez vált a fő témává, mert 2016 óta a PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája öko iskolának minősül. Mindkettőjük fontosnak tartja a környezetvédelmet, és az iskolájuk és a szüleik is figyelnek a környezetre.

Gréta és Dorottya is remélik, hogy ezzel a divatbemutatóval felhívhatják a figyelmet a környezetvédelemre, az újrahasznosítás fontosságára. A felmerült problémákat kezelni kell, ezért terjeszteni kell a zöld gondolatot, hogy minél több emberhez elérjen. 

Fotós: Löffler Péter

Az újrahasznosítás élén járnak 

Kulcsár Tünde programkoordinátortól megtudtuk, hogy a Pécsi Tudományegyetem számára fontos a hulladékgazdálkodás területe. A PTE 2019-ben elindított egy PET-mentes koncepciót, amelynek keretében kivezetésre kerültek a PET-palackos üdítők. Továbbá összegyetemi szinten kiterjesztésre került a szelektív hulladékgyűjtés, 2022-ben pedig elindult a használt sütőolaj összegyűjtésére fókuszáló Cseppet sem! program.

Az egyetem arra szeretné biztatni az egyetemi polgárokat, hogy a felsőoktatási intézmény berkein belül is figyeljenek arra, hogy milyen hulladék hová kerül, azért, hogy a körkörös gazdaság elvére tekintettel minél többet visszatudjanak juttatni nyersanyagként. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában