Piaci körkép

2023.06.23. 07:00

Színesedik már a vásárcsarnok: gyümölcsben és zöldségben is gazdag a kínálat

A gyümölcsfronton a cseresznye, a meggy és a kajszi dominál, míg a zöldségeknél a magyar paradicsom és a lecsópaprika a pécsi vásárcsarnokban és a baranyai piacokon. A kínálatra nem lehet panasz.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Az időjárás nem a legjobb arcát mutatta az elmúlt időszakban. Az áprilisi fagyok és a májusi jelentős csapadék bizonyos szinten rányomták bélyegét a gyümölcstermesztésre. 

A kajszitermésről elmondható, hogy a nagy termőrészeken (Somogy, Tolna, Győr, Borsod) kisebb-nagyobb terméskiesés volt az áprilisi fagyok miatt, a károkat 30–40 százalékra teszik, míg májusban a magyarországi termőtájakon meglehetősen nagy mennyiségű csapadék esett, a legtöbb cseresznyésben 50 milliméter, az ország nyugati részén pedig 80–120 milliméter.

„A fóliával fedett gyümölcsösökben a gyökérnyomás révén szintén repedések keletkeztek. Nem minden veszett el, a repedt gyümölcsök aránya a termőhelytől és a fajtától függően 20–50 százalék között lehet” – olvasható a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján. Az árakról elmondható, hogy a tavalyi árakon kapható a magyar kajszi, cseresznye és meggy. A szezon eleji dinnyeszezon termésbecslése szerint idén körülbelül 123–125 ezer tonna görögdinnyét és csaknem 10 ezer tonna sárgadinnyét termelnek majd Magyarországon.

A zöldségeknél már a magyar paradicsom dominál, főleg a mórahalmi és a szigetvári, kilóját 590–790 forintért mérik a pécsi vásárcsarnokban, míg a lecsópaprikát 790 forintért. Megjelent a csemegekukorica is, melynek darabára 350–450 forint között mozog.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában