LED-csere program

2023.07.25. 20:00

Augusztus közepéig lehet igényelni az ingyenes izzókat a komlóiaknak

Augusztus 15-ig jelentkezhetnek a komlóiak az ingyenes lakossági LED-csere programra: a regisztrációban a szociális iroda és a családsegítő szolgálat is segít azoknak, akiknek az internet kezelése nehézséget jelent.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Nagyjából a felénél tart az ingyenes lakossági LED-csere program regisztrációs időszaka: július 1-jén nyílt meg, és augusztus 15-ig adott a lehetőség, hogy azok a komlóiak, akik igénylik az ingyenes izzókat, adataikat online közöljék.

Az országszerte népszerűségnek örvendő programhoz való csatlakozásról május elején döntött a város: ennek keretében ingyenesen juthatnak energiatakarékos LED-izzókhoz azok a komlói lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek, akiknek a nevén villanyszámlát vezetnek, illetve regisztrálnak a „ledcsere.hu” honlapon. Fontos tudni, hogy egy háztartásban, egy fogyasztási helyre csak egy személy tudja benyújtani igényét.

Az önkormányzati hirdetmény szerint a lehetőséggel a komlói családok azon tagjai tudnak élni, akik szerződésben állnak az áramszolgáltatóval, azaz akinek a nevére a villanyszámla szól, és aki egyben az adott lakcímen van bejelentkezve. Azt, hogy melyik komlói család hány ingyenes LED izzóra jogosult, a regisztráció során feltöltött adatok alapján határozzák majd meg.

Mint korábban Polics József, Komló polgármestere fogalmazott, cél, hogy Komlón a lehető legtöbben hozzáférjenek a lehetőséghez, és igényeljék az ingyenes fényforrásokat. Ennek érdekében az augusztus 15-én záruló regisztrációban a szociális iroda és a családsegítő szolgálat is segítséget nyújt azoknak, akik nem gyakorlottak a dokumentumok elektronikus kezelésében (szkennelés, fotózás), az internet használatában, a regisztrációhoz szükséges e-mail címek kezelésében, és ezeket családon belüli segítséggel, vagy más módon nem tudják elvégezni.

Az energiatakarékos izzók kiosztására várhatóan novemberben kerül majd sor, a vásárcsarnok egyik erre a célra berendezett helyiségében.  

Segítenek a regisztrációban

A regisztrációban a Komlói Közös Önkormányzati Hivatal Szociális Irodája augusztus 15-ig hétfőn 8 és 17.30 között, szerdán 8 és 16 óra között nyújt segítséget, a Komló Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál pedig, szintén augusztus 15-ig keddi és csütörtöki munkanapokon 8 és 16 óra között intézhető az adatszolgáltatás. Személyi igazolvány, lakcímkártya, az előző havi villanyszámlája minden oldala, és egy jegyzet arról, mely helyiségekben hány darab és milyen foglalatú izzót kíván a programra jelentkező kicserélni - ezekre van szükség az ügyintézéshez.

Az ingyenes lakossági LED-csere program tájékoztatója szerint egy átlagos magyar háztartásban húsz darab izzó található, amelyek fogyasztása a teljes villanyköltség közel egyharmadát jelenti. A LED fényforrások előnye, hogy használatuk – kedvező áramfogyasztásuk miatt - jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, tíz éves élettartamuknak köszönhetően pedig sokkal kevesebb hulladékot keletkezik általuk, a hagyományos izzók ugyanilyen időtartamban való használatához képest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában